Здраве и красота

Как да се отървем от пролетна умора?

08.04.2008г. / 09 22ч.
Аз жената
Как да се отървем от пролетна умора?

1. Вземете си отпуск.
Колкото по-дълъг, толкова по-ефективно ще се борите с пролетната умора. Идете някъде, където злободневностите ще са далеч от вас. Не се притеснявайте за нищо, освен за това, какво ще хапвате днес.

2. За да реализирате успешно точка 1 – изключете мобилния си телефон. Ако имате два – изключете и двата. В никакъв случай не ползвайте интернет, не четете вестници и не гледайте българска телевизия.

3. Ползвайте щори или плътни завеси.
Съмва се по-рано и това пречи на пълноценния сън, затова вземете мерки, така че да можете по-дълго да се насладите на приказните си безгрижни сънища.

4. Подхранете мозъка си.
Ако сте послушали т.1 и сте на почивка то отдайте се на кулинарните си фантазии, хапвайте повече риба, морски продукти и зелени зеленчуци. Те ще помогнат на мозъка ви да произвежда повече енергия и да работи по-ефективно. Но дори да преяждате с друго – нали сте в почивка. Никаква работа.

5. Мечтайте.
Мечтите са хубаво нещо. Мечтаейки правете планове, рисувайте чертежи на пясъка – за новата си къща или разглеждайте лъскави списания и като харесате нещо крещете с пълна сила – пу за мен. Нека ги е яд другите. Това ще ви разсъни.

6. Правете упражнения.
Мазохистично звучи да ставате рано, когато сте в почивка, но все пак намерете време за физическа активност. Ходете повече – където и да сте, има толкова места, където да се разходите пеша.

7. Тишината лекува.
Това е лозунг от лудниците, но е истина. Съветвам ви да опитате, дори да не сте съвсем сигурни дали не сте добре. Пълната тишина действа релаксиращо. Колкото и да сте заети, постарайте се да се шумоизолирате. Оставете само естествените шумове – пеенето на птичките, ромоленето на поточетата или прибоя на океана.

Забележка: въпреки че сме свикнали да приемаме за естествени шумове – звука на бормашина, прахосмукачка, клаксон на автомобил, звънене на телефон, музикалното предаване по радиото, пищящата аларма и т. н. запомнете – ТЕ НЕ СА естествени шумове.

8. Отидете на зелено. Растенията имат антистресово действие върху организма. Прегръщайте дървета, говорете на тревата, милвайте храстите. Ходете боси. Може да ви мислят за луди, но вярвайте ми – те ще полудеят преди вас.

9. Хапвайте черен шоколад. Той помага за натрупването на енергийни запаси. Горчи – неприятно. Е, тогава хапвайте, какъвто обичате – това ще подобри настроението ви.

10. Хапвайте по-малко, но по-начесто. Класика – но, освен, че е здравословна, е и приятна.

12. Сипете комплименти.
Психолозите твърдят, че е много зареждащо с позитивна енергия да бъдете учтиви. И наистина е така, хората от неудобство ще отговарят със същото и пак ще сте печеливши.

13. Усмихвайте се – шизофренично, но здравословно.

Витамините срещу депресията

Коментирай