Здраве и красота

Пролетен цъфтеж на косата – неприятно, нали?

10.04.2008г. / 09 30ч.
Аз жената
Пролетен цъфтеж на косата – неприятно, нали?

През пролетта всичко цъфти, всичко се разхубавява.

Цъфтят и нашите коси, но за съжаление, това не ги прави по-красиви и по-здрави. Точно обратното.

Цъфтежът на косата може да ни подлуди, особено, ако сме си навили на пръста това лято да бъдем с дълга коса. Следим, едва ли не, всеки ден с колко милиметра ни е пораснала косата и изведнъж съзираме раздвоени краища. Ужас! Отново трябва да я подрязваме и вместо да расте, косата ни все повече и повече се скъсява.

Този проблем се наблюдава най-често при по-сухите и безжизнени коси.

Случва се най-вече, ако често боядисваме косата или я разресваме дълго и безмилостно и тя лека полека изтънява и започва да страда, особено, ако използваме некачествени четки и гребени.

Естественото омазняване на косъма при по-дългите коси не може да достигне до върха на косата и затова те стават по-лесно уязвими на външните условия.

Ако излагаме косите си ежедневно на ярко слънце, ако мием косата си често с шампоан, (без да я подхранваме), постоянно я сушим със сешоар, използваме редовно маши за навиване или уреди за изправяне или накъдряне на косата – всичко това води до изтъняване на косъма.

Причина за цъфтеж при дългите коси може да е и нередовното подстригване на връхчетата.

Сумирани, всички тези причини могат да доведат до неприятния пролетен цъфтеж. А зимата е била тежка дори за нашата коса, затова през пролетта трябва да положим повече грижи, за да изглежда и да се чувства добре.

Най-лесното, което може да направим е да избягваме по-горе изброените неприятели на косата, както и да използваме по-често маски за коса, както и специалните продукти за предотвратяване на цъфтящи краища.

Как да се отървем от пролетна умора?

Коментирай