Семейство

Знаем ли какво е приемна грижа?

10.04.2008г. / 11 53ч.
Аз жената
Знаем ли какво е приемна грижа?

Проблемът с изоставените деца в домове и тяхното осиновяване, приемането им в семейна среда е един от големите проблеми на България, за него се говори много, но за какво всъщност става дума?...

Фондация “Приятели 2006” започва разяснителна кампания за приемната грижа за деца без родители.

“Опитваме се да разясним на хората идеята и смисъла на приемното семейство и да им покажем, че по този начин те помагат не само на детето. Това носи много радост и на самото семейство.” – казва Красимира Константинова, председател на фондацията.

Фондацията оказва подкрепа на кръг от приемни семейства за отглеждането на деца, като при нужда ги насочва към лекарска или психологична помощ. Организират се и срещи, на които приемните родители дискутират проблемите си и търсят съвет за правилния подход към детето.

Началото на разяснителната кампания беше поставено вчера, 9 април 2008 г., по време на семинар на българо-германската фондация “Приятели 2006”, основана от нашата сънародничка в Марбург Виржиния Швартнер. Концепцията на фондацията за работа е съобразена със специфичните условия за България.

“Целта ни е да подпомогнем приемната грижа, да насърчим повече хора да вземат деца от домове или рискови биологични родители в дома си. Същевременно започнахме да изграждаме мрежа от контакти между самите приемни семейства в София. Целта е хората да се познават помежду си, да споделят трудностите и проблемите в отглеждането на приетото дете”, казва Ханс Орднунг – директор на Дом за деца с увреждания в Марбург.

Коментирай