Семейство

Весели великденски идеи

24.04.2008г. / 15 03ч.
Аз жената
Весели великденски идеи

Дойде ли Великден, домовете ни се “оцветяват” в най-различни пролетни, топли цветове. Цветове, които ни изпълват с радост, веселие... жажда за игри.

Най-забавната част за всеки възрастен и разбира се за всяко едно дете е боядисването на яйца и украсата на великденския козунак.

Първо започваме с приготвянето на великденския козунак.
Продукти:
1 кг пресято брашно
6 яйца
1 1/2 ч. ч. прясно мляко
300 г захар
1 ч. л. сол
200 г краве масло
1 пакетче ванилия
мая за хляб колкото кибритена кутийка (или две пакетчета суха мая)

Приготвяне:
Маята се разтваря в една чашка с 4 пръста топло мляко, след което се прибавя 1 лъжичка захар и толкова брашно, че да получите кашица. Преди да се остави маята да втаса се поръсва с брашно (около 1 пръст) и се оставя така без да се разбърква. За да втаса по-бързо кашата и след това тестото, аз лично включвам фурната за няколко минути и ги оставям вътре на топло (фурната трябва да бъде съвсем леко топла, в противен случай може да се развали тестото). Яйцата със захарта се разбиват заедно до побеляване, след което се прибавя останалото мляко и ванилията. В затоплена тава се слага брашното, в средата се прави кладенче и щом втаса маята, се изсипва заедно с яйчената смес и 1/2 лъжичка сол. Тестото трябва да се меси дълго време, като от време на време си потапяме ръцете в мазнината. Когато тестото стане гладко се намазва с олио, покрива се с прозрачно фолио и кърпа и се оставя на топло да втаса. Поради голямото количество захар, трябва да се чака доста по-дълго време, отколкото когато правим обикновена пита. Когато тестото втаса се намазва с жълтък и се слага да се пече в предварително затоплена фурна. Козунакът се пече първо на долна и после на горна фурна на 180 градуса.
За да превърнем нашия козунак в едно свежо зелено поле, пълно с пролетни цветя, при сплитането му най-накрая събираме двата края и слагаме тестото в не много висока кръгла форма. По този начин, когато стане готов козунакът, махаме формата и на нейно място залепяме предварително изрязана и украсена зелена лента.

За яйцата разбира се има какви ли не начини на боядисване. Аз лично винаги правя по няколко едноцветни, няколко шарени, нарисувани или няколко съвсем екстравагантни например. За шарените яйца използвам памук, който предварително съм напоила с по няколко капки от различните цветове боя. Същото може да се направи и с една по-твърда кухненска хартия, от която яйцата стават не само шарени, но и също така остават най-различни бели линии по тях. За да нарисуваме или напишем нещо по тях ни е нужна просто една свещ. Там където е минато със свещ, не хваща боя. Така може да се напише годината или просто да се нарисуват малки цветчета например. Вече боядисаните яйца могат да се овалят във захар, или просто да се нарисуват различни форми с помощта на лак с тънка четка или лак-химикал. И последно една от новите ми идеи, а именно увиването на яйцата с тънка тел. Идея, която обещава само борци на Великден :)
Приятно готвене и весело боядисване на всички!

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
polia ( преди 11 години )
iskreno Vi blagodaria,valentina za receptata za kozunaka!tazi godina za parvi pat 6te mesia i sam pritesnena dali 6te se polu4at vskusni,izpe4eni i hubavi!4etoh mnogo recepti no ne mi stava6e iasno kak to4no stava prekrasen kozunak!no pro4itaiki TVOIATA RECEPTA razbrah vsi4ko i nadiavam se utre sutrin da napravia vsi4ko taka kakto si go opisala i v nedelia da hapnem vkusni4ak kozunak!blagodaia ti!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Здраве и красота