Семейство

Подходящите играчки

08.05.2008г. / 09 16ч.
Вергиния Генова
Подходящите играчки

Какви са подходящите играчки за малко по-големите деца, тези между 3 и 6 години? Те са точно във възрастта, когато игрите са техния живот и там те са в стихията си. Родителите обикалят магазините и се чудят каква играчка да изберат, която да бъде интересна и полезна за развитието на децата им. Наистина днес има невероятно изобилие. Навремето една дървена пръчка е била многофункционална, използвала се е и за конче, което да бъде яздено, и за пушка, и за въдица, и за какво ли още не. Днес играчките са строго профилирани. На повече деца и на ум не им минава, че новата пушка може да се използва и за конче или за лодка. Ясно си е, че това е пушка и ви замъкват с нажалени очи към магазина, защото е видно, че си нямат конче. Затова и повечето днешни момченца имат невероятен гараж от всевъзможни видове автомобили и камиони. Тези, които нямат, използват едно камионче за всичките си игри и пак развиват едни и същи умения. Когато претрупваме децата си с играчки не значи, че играейки си с тях те развиват максимално своите умения социални, умствени, двигателни и емоционални способности. Но въпреки всичко е хубаво да им подбираме именно такива играчки, които да им бъдат полезни, дори те да не го осъзнават. Това не винаги са най-скъпите играчки в магазина.

Играчки за творчество
Още от 3 годишни децата обичат да проявяват творчество, използвайки строители и градейки всевъзможни замъци, роботи, лодки. Като ги погледнем на пръв поглед това са просто няколко парчета строител, но ако ги разпитате те ще ви обяснят от къде стреля роботът, как се придвижва, къде му е главата и т. н.

Пластилините са предпочитани и от момченца и от момиченца. Те могат да сътворят на практика всичко. Могат да си направят магазин, в който да продават плодове и зеленчуци, да си направят зайче и да го хранят с моркови. Такъв тип игри развиват въображението и сръчността.

Игрите с указания – от типа на не се сърди човече, малките шофьори и други приучват децата към ред, правила и алгоритми. Развиват логическото мислене и способностите им да обмислят следващия си ход, как да разрешат даден проблем, така че успешно да достигнат до финала. Различните пъзели, мозайки, лото, конструктори са подходящ подарък за развиване на такъв тип умения.

Умалените копия от света на възрастните
Ако детето ви бърза да порасне, подражавайки ви може да получи още на три години детска прахосмукачка, с която да почиства на куклите или мини детска кухня, където може да се забавлява с часове, копирайки вашите действия в кухнята. Погледнете малките домакини, с какво усърдие вършат така досадната къщна работа. Може би и затова детската индустрия просперира, произвеждайки умалени копия на всички предмети за възрастни.

Всичко става за игра
Ако питате децата, за тях всичко обкръжаващо ги става за игра. Те могат да открият невероятни приложения на кашона, старите дрехи, тенджерите и черпаците. Те не се продават в детските магазини, но пък стават за игра. Именно поради тази им склонност трябва още от най-ранна възраст да им обясним кое става за игра, кое не и защо. Защо не бива да играят с триона, защо не трябва да бъркат в контакта и т. н. и въпреки всички обяснения да си имаме едно на ум, и да не ги оставяме без надзор в близост до опасни предмети, с които може да им хрумне да играят.

Игри развиващи двигателните умения
Всички деца обичат да гонят топка, да се возят на колело, да тичат след хвърчило. Децата обожават и индианските колибки, палатките или тунелите от плат, в които могат да се крият, да ги превръщат в бази и убежища.

Когато пораснат можем да усложним игрите с минифедербал, скейтборд, ролкови кънки, баскетболен кош, тротинетка, ролери. Всъщност те сами искат да ги усложнят, гледайки от по-големите на детската площадка и жадувайки да опитат нещо ново.

Днешните деца имат възможност да се докоснат до много играчки, но трябва да ги научим да ги ценят и да ги комбинираме така, че забавлявайки се да им помогнат да пораснат, развивайки своите таланти и умения. Затова, преди всичко трябва да се съобразим с онова, което детето харесва, което го привлича и ентусиазира най-много. Не всички деца обичат да редят пъзели, но за всички тях е полезно. Но ако на дете, което не харесва пъзели му купуваме само такива високо интелектуални игри, то има опасност завинаги да намрази мисленето, вместо да се амбицира. Всички момиченца обичат да играят с кукли, някои от тях обаче обожават и колички и камиончета. Трябва ли за да съхраним така ценните женски черти да им забраним да пипат камиончета и колички? Наистина за днешните родители е много трудно да балансират между желанията на детето, финансовите възможности и пространствените ограничения на детската стая, но пък си е предизвикателство да се опита.

Какви играчки да изберем за бебето?

Коментирай