Семейство

Страдат ли децата от пролетна депресия?

14.05.2008г. / 09 17ч.
Вергиния Генова
Страдат ли децата от пролетна депресия?

Забелязали ли сте децата ви да страдат от пролетна депресия? Наблюдавате ли през пролетните месеци те да стават по-раздразнителни и сънливи, да губят апетита си, да изпитват панически страх без повод или да са ядосани на всичко и всички?

Според психолозите главният виновник за депресиите е рязкото намаляване на хормона серотонин, благодарение на който се чувстваме добре. Изкуственият прием на този хормон, обаче, според специалистите не води до нищо добро, защото според тях най-добре е организмът сам да произведе необходимите му хормони. Затова те съветват да пускаме децата да играят повече навън през пролетта, за да си набавят така липсващите им през зимните месеци ултравиолетови лъчи.

Според психолога София Ежева депресията се среща по-често при деца, които са се появили по-рано от определеният им термин. Какви са вашите наблюдения? На каква възраст при вашите деца заподозряхте подобни аномалии? И как вие се борите с пролетната депресия и как помагате на децата си да я преодолеят?

Как да се отървем от пролетна умора?

Витамините срещу депресията

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Валерия ( преди 11 години )
Бързам да поправя печатната грешка, която допуснах - на 35 години съм :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Валерия ( преди 11 години )
От 12 години съм майка. И имам две деца на 9 и 12 години, не съм зелязвала досега да страдат от пролетна депресия. Е, вярно е, че те спортуват от ранна въсраст - 5 и 3 годинки. И досега са заети 8 часа седмично в залата. Освен училището, свободното време с приятели в парка. Движението и активният живот са най-добрият начин за профилактика и поддържане на здравето. Успех!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
ekaterina ( преди 11 години )
Ами аз имам брат той е на почти 2 годинки!забелязах че с навлизането на пролетта е доста по раздразнен в сравнение с другите месеци помислих че е от яслата на която ходи от 2месеца но съвсем на скоро се прояви неизкането да яде или поне да яде здравословни храни той не е спрял да яде но яде''***''например:хляб с кола чесно аз си мисля че е поради това че температурите ряско се сменят защото и при мен е така по принцип от малка винаги съм била пухкава и сега е така но проблемът е че винаги ям по различен начин,различно количество и качество което се отразява доста зле!пример:понеделник-закуска пропусната,обяд 1/2литра таратор с 10-13 филийки хляб вечерята много безалкохолно с около5-6 филийки хляб и саладка ама с много мазнинавторник:закуската се пропуска обяда също а вечерята е 1литар безалкохолно,10-15филийи,с печено месцено никога не съм минавала нормалното за моята взраст теглото винаги е в норма но и то нее постоянноминалото лято бях отслабнала 10 килограма зимата сиги върнах с още 5 отгоре а от скоро следя теглото си и всеки ден е различно неделя съм 49 килограма а във вторник 54 Не знам как става този номер,неизползвам диети не са ми нужни свалям първите15кг без проблем и качвам колкото си изкам но ако някои може да ми помогне като ми каже как да вляза в норма ще е по добре но без мъчителни диети неги понасям да ям всеки ден по половин шепичка овесени ядки но ми омръзна да давам пари за дрехи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Велина ( преди 11 години )
Дъщеря ми е на 3 години сега и напоследък забелязвам ,че е станала много раздразителна, почти нищо не яде, иска само да ходи навън и да играе с децата на детската площадка. Единственото ,което мога да правя , когато нервничи и се тръшка да й говоря , друг е въпроса , че не ме чува. Но когато усети строгия ми тон поне се опитва да е по-тиха.Честно казано не знам кое е най-подходящото поведение от моя страна,като родител в тези моменти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар