Здраве и красота

Ракът на гърдата днес

20.05.2008г. / 11 39ч.
Аз жената
Ракът на гърдата днес


Ракът на гърдата е най-разпространената форма на рак сред жените в развитите страни. Среща се най-често сред жени на възраст 55-65 г., въпреки че има регионални различия, а и по-млади жени също могат да бъдат засегнати. Съществува риск една от 8-10 жени да развие заболяването някога през живота си. Ако е открит отрано, преди появата на метастази извън гърдата, повече от 95% от заболелите жени ще оцелеят за поне пет години. Въпреки прогреса в диагностиката и лечението, ракът на гърдата е водещата причина за смъртност при жените във възрастовата граница 35-55 години, и втората водеща причина за смъртност при ВСИЧКИ жени. В Европа около 20% от всички ракови смъртни случаи са вследствие на рака на гърдата.

Всяка година в България се откриват 3584 нови случая с рак на гърдата по данни на Националния раков регистър. В повечето случаи (92.9%), болестта е в ранен стадий и в 7.1% – в напреднал метастатичен стадий. Ракът на гърдата е най -честата локализация – 23% от злокачествените заболявания при жените у нас. Заболеваемостта се увеличава през последните години, като през 1981 е била 35 на 100 000 души население, а през 2004 – 46.1 на 100 000. Ракът на гърдата води до смърт при 1144 пациенти в нашата страна годишно.

Потънали в ежедневните си грижи по работата, семейството, децата, българките нерядко неглижират проблема, а и най-важното – профилактиката. Истината е, че всяка жена трябва да поеме грижата за собственото си здраве сама. Профилактиката на рака на гърдата се състои в непрекъснато самонаблюдение и самоизследване. При поява на най-малката промяна трябва да се търси консултация от лекар. Необходимо е жените да преминават периодично на профилактични прегледи, които включват преглед от лекар, ултразвуково и при необходимост, рентгеново изследване.

Ракът на гърдата представлява съвкупност от много и различни болести. Ранното изследване на HER2 статуса и хормоналния статус е от огромно значение и те определят поведението на лекарите при конкретния случай, прогнозата на болестта и необходимото лечение. HER2-позитивният рак на гърдата е една от формите на рак на гърдата. Характеризира се с агресивен растеж и неблагоприятна прогноза. Причинен е вследствие на увеличеното количество на ген, наричан HER2, в туморните клетки. Жени с рак на гърдата, чиито туморни тестове за HER2 са позитивни, се нуждаят от специално лечение – определена химиотерапия и прицелна терапия с моноклонално антитяло. За поставянето на тази диагноза е необходимо всяка жена, претърпяла операция за рак на гърдата да бъде подложена на изследване за HER2.

Познанието относно рака на гърдата ще помогне на жените да се предпазят от него, а на вече заболелите, да се преборят с болестта. Целта на провежданите кампании за борба с рака на гърдата е да бъде осъзнат проблемът “рак”, да се създаде информираност относно опасността, последиците и възможностите за лечение, да се образоват жените за методите на превенция, а също така и да се запознаят с правата си като пациенти. Всеки човек има право да получи най-подходящото за неговото заболяване лечение. Усилията са насочени към повишаването на здравната култура на населението и създаването на трайни навици за периодично наблюдение и изследване при семейния лекар.

Знаменитости с рак на гърдата, като Кайли Миноуг, Карън Кийтинг и Шерил Кроу, привличат много публичност. Това допринася изключително много за осъзнаването на проблема с рака на гърдата и за борбата с него.

Най-сексапилните българки срещу рака на гърдата

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
анелия ( преди 11 години )
А възможно ли е жени под 35 годишна възраст да се разболеят? и ако е възможно,какъв е процента на заболели?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
хела ( преди 11 години )
Какво значи до 5год.Аз сам оперирана и се надявам че всичко вече е минало и ще продължа живота си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Надя ( преди 11 години )
да, всичко е много добре, но все още в България е слаба профилактиката и много е погрешна информацията за възрастовите граници на рака на гърдата.Трябва да се коментира и говори от жени, претърпели това и най-вече злокачествения рак на гърдата, не знаменитости с цел медийна изява и понятие синямат от среса през който се преминава.На мен ми предстои такава операция.Искам да накарам всичките си познати и непознати да обърнат повече внимание на себе си-защото само това има значение.Поздрави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар