Здраве и красота

Как да променим хранителния си режим?

16.06.2008г. / 08 35ч.
Вергиния Генова
Как да променим хранителния си режим?

Вследствие на тези данни човек се хваща за главата и започва да се пита какво да ям и изобщо дали да ям. Оказва се, че досега сме си живели в щастливо неведение за отровите, които поглъщаме, хапвайки си вкусни пържени картофки и обилно поливайки ги с кока кола. Изградили сме си един вреден според докторите хранителен режим и ако искаме да оцелеем по-дълго, след като прочетем тези стресиращи факти незабавно вземаме решение да променим. Но това не става за един ден. Все едно един заклет пушач да се откаже с щракване на пръсти от любимото си удоволствие. И да не забравяме, че живеем в култура, която от всякъде ни предлага подобни изкушения. В супермаркетите чаровни и стройни госпожици рекламират здравословен маргарин и ако небрежно споменеш, че си решил да го отказваш. Те веднага ти изпяват една безкрайно дълга песен с рефрена, че точно този маргарин съдържа еди си какви витамини и прави еди си какви чудеса за твоята фигура. Иди прави експерименти да докажеш, че това въобще не е така. Ако все пак успееш да се прибереш у дома с бутилка зехтин, бутилка минерална вода и три марулки, блажено започнеш да си правиш здравословна салатка един поглед към телевизионния екран те кара да примреш от глад, защото виждаш вкусен хамбургер и чудесни златисти пържени картофки, обилно полети с майонезен сос. Иди че се храни здравословно. Или обясни на скъпия си съпруг, че не трябва да прекалява с лошия холестерол, веднага ще чуеш цяла лекция как няма да живеем вечно и въобще да не си мислиш, че като си се превърнала в тревопасно тия твой салатки не са пълни с нитрати и кой знае с какви още боклуци. И без съмнение ще е напълно прав. Оказва се, че всички вкусни неща на този свят са вредни. И задачата на родителите става още по-трудна – как да възпитаме децата си, така че да се хранят здравословно. Досега сме свикнали за награда да им даваме шоколадчета и най-различни сладкиши, и сега изведнъж те губят своето предназначение. Не можем да кажем – хайде напиши си домашното и ще те заведа на пазара да ти купя три моркова – едва ли някое дете ще изпадне във възторг. В крайна сметка не е кой знае какво, защото и без това е вредно да третираме децата си като малки животинки, които реагират на бой и възнаграждения.

Едно е сигурно, че днешната храна не е като едновремешната и по всичко личи, че трябва да повишим културата си по отношение на храненето, да научим повече за различните видове храни и ако щете дори за технологията, по която се приготвят и какво влиза в състава им. Да започнем да четем етикетите и да се интересуваме не само за срока на годност на продукта. Лошото е, че ако невинно се обърнем към продавача – консултант с простичкия въпрос – а какво е Е342 например и смятате ли, че е безвредно за моето дете, най-откровения отговор, който би трябвало да получите в повечето случай е не знам, но в повечето служителят ще погледне храната и ще каже – ми щом се продава, значи е безвредно. Лошото е, че явно цивилизацията ни навлиза в такъв период, когато в хранителните вериги се продават и не дотам безвредни неща или поне не дотам изследвани и с не дотам проучени странични бъдещи ефекти. Какво да правим – да умрем от глад или от предоверяване. Някои неща са неизбежни, пазарната икономика води и до този страничен ефект – да се печели на всяка цена. За нас остава да не вярваме на всяка реклама, а само на добрите такива и да се информираме – колкото можем повече.

* * *

Отслабване без диети
Барс: Мъжете по-трудно променят хранителните си навици
Искаме ли и можем ли да се храним здравословно?
Мистериозните Е-та в храните
Пречистете и обновете организма
Внимавайте с опасните оцветители и подсладители
Седемте модела на хранене
Здравословен живот - чрез здравословни храни
Медът – храна на боговете
Студено пресованият зехтин
Безопасни ли са добавките към храната взимани за отслабване?
Затлъстяването при децата - бомба със закъснител
Дали знаем всичко за витамините?

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Tzveta ( преди 11 години )
Rabotata mi e svarzana s patuvane. Rabotia kam Internetanal Mine Action program.Chesto otsastvam ot doma i pravia vsevazmojni dieti.Istinata e che otslabvam mnogoNo zavarna li se u doma s moia suprug ne spazvam dieta i samo za broeni dni si vrashtam kilogramite. Kak da se spravia s tozi problem. Az za 10 dni otslabvam s 8 kg. samo na sokove, tuk v Yemen sa v izobilie,no posle gi dobiavam dvoino.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
d-r temenuga ( преди 11 години )
moeto mnenie , cato psihiatar e vatresnia vi instinct da vi racovodi sa dietite.badete mnogo vnimatelni s prehvalenite medicamenti.cam hranitelnite dobavci sam-sa!i sport.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар