Майчинство

Ваксина срещу ротавирусната инфекция при бебетата

19.06.2008г. / 15 53ч.
Аз жената
Ваксина срещу ротавирусната инфекция при бебетата

Нова ваксина предпазва бебета от ротавирусен гастроентерит, който е сред най-честите причинители на тежка и остра диария сред малки деца в света. Това съобщи на пресконференция проф. Богдан Петрунов, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, цитиран от БТА.

Той посочи, че при 33-39 на сто от наблюдаваните деца, приети в болница с диария, ротавирусът, е бил причина за обезводняването и тежкото състояние. Данните са от изследване на 2500 деца от 11 области в страната през последните три години.

Ротавирусната инфекция е най-разпространената във възрастта между шест месеца и две години. При усложненията инфекцията води до тежка степен на обезводняване, загуба на тегло и дори смърт.

Ротавирусът е силно заразен и се предава чрез замърсени ръце, играчки, повърхности, храна и вода, каза доц. Майда Тихолова от Медицинския университет в София. Тя допълни, че за съжаление добрата хигиена не е достатъчна да предпази децата от заразяване, тъй като вирусът е много устойчив на външни фактори.

Доц. Тихолова изброи профилактичните мерки за този вирус. Те са ограничени и включват кърмене и редовна дезинфекция на местата за игра и играчките. По думите й единствената ефективна профилактика на ротавирусния гастроентерит е ваксинацията.

На пресконференцията беше представена ваксина на “ГлаксоСмитКлайн” за превенция на ротавирусна инфекция, която се прилага през устата – на две дози. Курсът на ваксинация може да бъде завършен на тримесечна възраст, за да се осигури ранна защита срещу ротавирусния гастроентерит.

Проф. Богдан Петрунов каза, че ваксината е напълно съвместима с другите ваксини, включени в нашия имунизационен календар. Той има увереност, че тази ваксина ще бъде включена в списъка на препоръчителните ваксини. Цената на двете дози е 300 лева.

* * *

Здраво ли е дебелото бебе?

Коментирай