Здраве и красота

Пърхотът е медицински, а не козметичен проблем

23.06.2008г. / 10 33ч.
Аз жената
Пърхотът е медицински, а не козметичен проблем

Неефективното лечение може да влоши ситуацията.
Много хора погрешно смятат, че пърхотът се причинява от суха кожа, често миене на главата или лоша хигиена. Тези популярни митове могат да доведат до неефективно и често – до неподходящо лечение и дори да влошат ситуацията.

Какво причинява пърхота?
Пърхотът се предизвиква от гъбичка – Pityrosporum ovale, която при определени обстоятелства започва да се размножава по-бързо.
Сред най-вероятните причини за ускорения растеж на гъбичката са увеличеното отделяне на мазнини от организма, хормоналният дисбаланс, стресът, различни болестни състояния на нервната система, подтискане на имунната система или наследствена податливост към поява на пърхот. Въпреки че има още какво да бъде изучавано по отношение на пърхота това, което безусловно се знае за него е, че пърхотът е медицински, а не козметичен проблем.

Как се лекува пърхота?
В повечето случаи наличието на пърхот не е необходимо да бъде консултирано с лекар. Пърхотът е хронично състояние, което почти винаги може да бъде контролирано. Във всички случаи е препоръчителна употребата на специален лечебен шампоан, който може да бъде намерен само в аптеките.
Най-ефективното и най-препоръчвано от дерматолозите, в световен мащаб, е веществото кетоконазол (най-често в концентрация 2%). Механизмът на действие на кетоконазол е изследван многократно и задълбочено. Проучвания на действието му срещу различни видове гъбички показва, че кетоконазол разрушава клетъчната стена на гъбичката, което води до нейното унищожение.

Какво да използвам
?
Кетозал може да е отговорът. Той е лечебен шампоан със съдържание на кетоконазол 2%, който може да държи пърхота ви под контрол. Кетозал притежава всички свойства на един “нормален” луксозен шампоан – ухае приятно, в дланта ви стои копринено мек и измива косата отлично. Също така, Кетозал няма отрицателен ефект върху боядисана, побеляла или третирана коса.

Какво още трябва да знаете?
1. Когато нанасяте шампоана, нежно масажирайте скалпа с пръсти, за да премахнете мъртвата кожа и да подобрите циркулацията на кръвта.
2. Избягвайте дълго излагане на слънце и специално в средните часове на деня – ултравиолетовите лъчи могат да увредят косата ви.
3. Винаги измивайте косата си с чиста вода, след като сте били в изкуствен воден басейн или в естествен такъв със замърсена вода, или пък в морето.
4. Ако искате да узнаете повече за лечението и профилактиката на пърхота, посетете ketozal.com

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
Митко ( преди 11 години )
Аз използвам Alzeda гел против пърхот, с продължително действие е и има невероятен ефект. Това е най-добрият продукт който съм изсползвал. Българското си е най-добро!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Цветелина ( преди 11 години )
Аз ползвам SELSUN. Намира се в аптеките, най-добър е този, в синята опаковка. Ликвидира пърхота без остатък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Дияна ( преди 11 години )
Добър е .В момента ползвам CLEAR рекламират го по телевизията и съм много доволна може да се намери във вилтоните и е на по изгодна цена
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Йорданка ( преди 11 години )
Благодаря за съвета.Имам проблем с пърхота, но бях забравила за този шампоан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар