Здраве и красота

Охлаждащата сила на зеления чай

24.06.2008г. / 09 11ч.
Аз жената
Охлаждащата сила на зеления чай

Всички знаем за невероятната целебна сила на зеления чай.

Лошото е, че в ежедневието си често я пренебрегваме за сметка на рутината. Когато се събудим сутрин – първата ни работа е опипом да си направим една голяма чаша кафе – а ако искаме да сме по-здрави, по-красиви и по-слаби би трябвало да се обърнем към бурканчето със зелен чай.

Когато някой чаровник в офиса ни предлага да ни донесе едно кафе от машината, ние веднага се съгласяваме. Да, все още кафе машините не правят запарки от зелен чай, но ако пък момъкът толкова иска да ни се натегне – може да се постарае една идея повече и да ни поднесе чаша ароматно зелено здраве. Все пак не сме жена за еднократна употреба, че да ни впечатли кафе в чашка за еднократна употреба.

Когато излизаме на кафе с приятелки – отново по навик поръчваме кафе.

Когато ни е горещо посягаме към безалкохолните или бирата, а всъщност зеленият чай охлажда много по-добре. Арабският свят отдавна използва силата на чая, но в Европа, ако го пием, то е най-вече охладен.

Предимствата на топлия зелен чай са, че води до естествено охлаждане на тялото. От една страна поради съдържанието на кофеин се увеличава честотата на уринирането, което наред с потенето е и естествен терморегулатор. За нас остава само да поемаме повече и още повече течности, за да не се дехидратираме.

Всъщност да си направим чаша зелен чай не е чак толкова времеемко и трудоемко. Просто трябва да напълним чайника с вода, да я сложим да заври, след което да сипем в чашата с чай и да направим запарка. С колкото по-гореща вода правим запарката, толкова по-горчив ще е чаят, защото танинът, който всъщност придава този вкус се освобождава при температура над 80 градуса.

Респективно, ако полеем чаените листа със студена или хладка вода ще имаме по-сладък и по-студен зелен чай. А ако искаме истинска разхладителна напитка то можем да сложим направо кубчета лед върху чаените листа. И оставяме така за около половин час. По този начин можем да си приготвим чудесна освежаваща лятна напитка.

* * *

Нова серия студен чай, богат на антиоксиданти
Винаги е време за чай

Коментирай