Свободно време

Плюсове и минуси на градските басейни

19.08.2008г. / 10 08ч.
Вергиния Генова
Плюсове и минуси на градските басейни

Лято е! Горещината ни мори в панелката, а нямаме възможност да отскочим някъде извън града. Къде е спасението? Парковете – останаха ли? И басейните – има ли ги? За щастие басейни има. Дали са достатъчни и каква е хигиената там е друг въпрос. Затова нека поговорим за плюсовете и минусите на градските басейни? Бихте ли отишли на такъв или предпочитате да се варите в собствен сос, но да не стъпвате на такова място. Днес, особено в големите градове, има басейни за почти всеки вкус.

Откритите басейни

Идеално място за отмора през горещите месеци. Особено за хората, които искат да хванат тен, без да излизат от града. На открит басейн сте почти като на море. Има шезлонги, на които да се излежавате. Не трябва да забравяте слънчевите очила, слънчевата шапка и лосионите против вредните слънчеви лъчи. Плажната чанта си е съвсем удачна, когато отивате на външен басейн. Някои от плажовете нямат достатъчно шезлонги или са надули ужасно цените и затова сте принудени да си правите компания с мравките в тревата. Няма пясък – това е вече, сериозен недостатък. Няма го хубавия, блестящ, горещ морски пясък. За хигиената на басейна – няма да говорим. Тя би трябвало да се подразбира по условие, защото всички, които стопанисват подобни съоръжения са длъжни да поддържат водата в здравословни граници. Най-добре е да се проучи чистотата на място и да видим дали ни удовлетворява и как ни се отразява. Ако басейнът не е достатъчно добре поддържан, това се явява сериозен недостатък, защото се превръща в инкубатор на всякакви зарази и инфекции. Някои от плажовете са прекалено предпочитани или иначе казано претъпкани с всякакви пляскащи, пуфтящи и пържещи се тела. А на индивидуалистите това гъмжило им идва малко в повече и се превръща в истински недостатък на откритите градски плажове. Както и между впрочем на претъпканите морски плажове.

Закритите басейни

Закритите басейни са истински оазис за онези, които обичат да плуват, но за съжаление не всички работят през лятото. Особено в горещините са идеално бягство от жегата. Пляцикащите се и желаещите да покажат перфектна фигура са се изнесли на море или на откритите басейни и вътре са останали само истинските манияци на този спорт - онези, за които е удоволствие да поплуват на спокойствие два пъти седмично. Радостното за тях е, че поради отпускарския сезон и топлите слънчеви лъчи навън няма толкова голям наплив от желаещи да плуват на луминесцентна светлина и спокойно могат да направят няколко дължини.

Басейните в СПА центровете

За онези, които искат цялостно да се погрижат за външния си вид, са басейните в СПА центровете. Там в релаксираща обстановка можете да си изберете някоя и друга освежаваща и разкрасяваща процедура, масаж или солариум. И между другото да се разхладите в басейна. Недостатък е, че процедурите са скъпи, а времето за работещите хора винаги не стига. Предимството, че ако имате половин или един свободен ден можете да се заредите с енергия, използвайки някой от пакетите с намаления на СПА центровете. Колкото по-често ги посещаване, толкова повече привилегии ще ви дават, докато не станете един от онези, които регулярно се грижат за своето здраве и красота.

Басейните в училищата

Не трябва да ги подценяваме или забравяме, особено ако имаме у дома малки палавници, които също искат да се забавляват през лятото. Ако са на възраст, на която не можем да ги пуснем сами с приятели на открит басейн, то този в училището е добър вариант. Ако има желаещи, а в летните жеги винаги се намират, училищните басейни в градовете, макар и малко на брой, работят. Там можете да запишете детето си на плуване, като ще сте спокойни, че ще бъде постоянно под наблюдение, че ще усвои ново умение и че няма да изгори на открития басейн. Обикновено младежите забравят за слънцезащитните кремове.

Басейните в хотелите

Дори да не сме гости на хотела, ако той стопанисва басейн, обикновено срещу съответната сума бихме могли да ползваме услугите му. Въпреки че басейните към хотелите са по-малки, защото са предназначени за значително по-малко хора, отколкото градските, те са предпочитани именно защото изглеждат много по-чисти и не толкова пренаселени. Разбира се, удоволствието да отмориш в такъв басейн струва доста по-скъпо от това да отидеш на градския басейн. Ако ще ползваш открит басейн към хотела отново ще трябва да платиш шезлонг и чадър, а ползването на бара с разхладителните питиета е както голямо предимство, така и е препоръчително, ако искаш да си желан и предпочитан клиент. Добър избор за романтични двойки, които искат да си починат от шума на тълпата и да се порадват един на друг. Към басейните в хотелите, обикновено има и джакузи и други удоволствия. Идеално решение е за хора, които искат да се усамотят и да си починат от градската суета.

Басейните у дома

Това вече си е истински лукс. Да имаш истински басейн у дома си е голяма грижа, но и истинско удоволствие. Ако не наемаш фирма или човек, който да се занимава с почистването на басейна и поддържането на водата, то тогава доста трябва да научиш за басейните. Защото когато ходим на градски басейни можем спокойно да разискваме колко е мръсно, как не поддържат водата, как не е достатъчно хлорирана или пък са прекалили с нея. Когато имаш вече собствен басейн трябва лично да се погрижиш за всички тези подробности, защото иначе рискуваш да си завъдиш не само жаби, но и доста болести в градината. Хората все пак са го измислили – как да получат повече удоволствие с по-малко грижи и това са различните по форма и вид сглобяеми басейни. За тях няма нужда да копаеш в земята, да слагаш плочки, да мислиш за оттичане и хлориране. Само го разгъваш, сглобяваш и пълниш с вода. След съботно-неделния екшън го изпразваш, почистваш и готово. Отново е готов за нови забавления. При това можеш да си купиш басейн по мярка. Разбира се, и да имаш собствена градина. Все още не сме видели ентусиасти да разчистят междублоковото пространство и да си спретнат мини басейнчета с мини плажове, но може и този момент да дойде.

Детските басейнчета

И накрая надуваемите детски басейнчета. Те са най-популярните и най-желаните басейни. Ако имате дете не може да нямате детско надуваемо басейнче. Знаете как се надува с уста, ако нямате помпа; как се пълни с кофите с топла вода, защото кое дете ще изчака водата да се стопли от слънцето; как след това се излива, ако съответно децата не са се погрижили в игрите да го изплискат; и как накрая се мие, за да не зеленяса на дъното. Голяма радост за децата и доста работа за майките. За това удоволствие трябва да имате градина или поне доста широк балкон и миролюбиви съседи. Но пък това са басейнчетата, които въпреки че са най-непретенциозни носят най-много радост и най-много усмивки – радват се и децата и всички около тях.

* * *

Басейните в София
Как да научим детето си да плува

Коментирай