Появата й най-вероятно е микс между все по-забързания темп на съвременния начин на живот и на все по-голямата женска еманципация. Повечето от днешните жени не желаят да стоят цял ден над три тенджери, а предпочитат да използват времето си за далеч по-интересни и по-доходни занимания. И ето го насреща верният помощник – микровълновата печка.
Използваме я за какво ли не – винаги на една ръка разстояние, винаги измъкваща ни от изненадващи и непредвидени ситуации. Безспорно – удобство за всички нас.
Особено през лятото, когато най-предпочитаните храни на трапезата са салатите, леките ордьоври и набързо затоплените полуфабрикати: кренвирши, наденички, сирена, омлети. Вече издават специални книги – как да готвим в микровълнова печка, изпълнена с разнообразни и лесни рецепти.
Въпреки че повечето от хората предпочитат да готвят на обикновена електрическа печка, а микровълновата да им бъде само за претопляне на кафето, на супата от снощи, тя безспорно върши много полезна и бърза работа.
Но за голямо съжаление – както и при други продукти на съвременната цивилизация, според някои учени и микровълновата печка има доста негативни страни. Според тях микровълновата печка си е направо вредна за човешкото здраве. Но това няма да го прочетете никъде в инструкциите за употреба. Според швейцарско изследване, проведено с доброволци, в кръвта на онези, които са използвали микровълнова печка при обработката на храната, която консумират, се е наблюдавало значителен спад на хемоглобина, покачване на нивото на белите кръвни телца и нивото на лошия холестерол.
Д-р. Ханс Улрих Хертел определя готвенето в микровълнова печка като високо рисково за здравето на човек. Той смята, че храната приготвена в такава фурна има канцерогенен ефект върху кръвта.
Според учените негативният ефект на микровълновата печка се дължи на високата електромагнитна радиация, която действа върху атомите и молекулите на храните. Структурите на молекулите се разкъсват и се деформират на клетъчно ниво, което води до влошаване качеството на храната, както и до изменения на молекулярно ниво.
Подобни проучвания са правени и в Русия и в САЩ и са достигнали до подобни изводи като например: че микровълновото облъчване при приготвяне на месото предизвиква формиране на канцерогена d-Nitrosodienthanolamines; при размразяването на плодове – глюкозата също се трансформира в канцерогенна форма; при приготвяне на зърнени закуски в микровълнова – аминокиселините пък придобиват канцерогенни функции; същото се случва и при обработката на кореноплодни растения.
Производителите на микровълнови печки обаче твърдят, че всички тези изследвания нямат нищо общо с действителността и техните уреди са напълно безвредни за организма на човека и единствено целят саботаж на продукцията им.
* * *
Удобна и красива кухня
Огледалце, огледалце...
Зеленото - свежест и настроение
Оранжевото у дома
Цветът определя настроението