Здраве и красота

Клопката на синузита

17.09.2008г. / 09 47ч.
Вергиния Генова
Клопката на синузита

Всеки, който е имал нещастието да го пипне синузит знае колко неприятно и болезнено може да бъде това наглед обикновено възпаление на околоносните кухини (синусите). Смята се, че се причинява от вируси и бактерии, а също така от някои алергии или травми. Представлява инфекция на горните дихателни пътища, най-често е следствие на така познатата ни на всички хрема (остър ринит). Възможно е да отшуми и да не си спомняме дори за него, но когато стане натрапчиво и повтарящо се явление, тогава осъзнаваме, че сме паднали в клопката на хроничния синузит – който може да бъде не само неприятен, но понякога и доста опасен. Затова и ранното разпознаване на синузита е доста важно, защото обикновено първите симптоми са: запушен нос, хрема, лицева болка, болки в гърлото, зачервено гърло, мускулни и ставни болки и т. н. С една дума първата диагноза е вирусна инфекция на горните дихателни пътища, която не винаги, но понякога може да премине в някой от видовете синузит. Например при така наречения максиларен синузит болката е основно в областта на скулите, под очите и над горните зъби. Затова и може да се заблудим, че имаме болка в зъбите и да се обърнем първо към стоматолог. При каквито и да е болки в областта на челото и лицевата част е добре да се консултираме с личния си лекар, за да може навременно и адекватно да се определи източникът и своевременно да се лекува правилно. Секретите, които се задържат при хрема в носната кухина и особено образуването на гной води до началото на гноен синузит. Вследствие на синузита можем да получим и синузитна кашлица, която се предизвиква от секретите, които отиват към гърлото и трахеята. Особено често тя се среща при децата.

Синузитът може също да афектира и средното ухо и да доведе до отит или до възпаление на Евстахиевата тръба.

Синузитът може да премине и само за три седмици, но може да се превърне и в хроничен и винаги, когато леко настинем да се обостря болката и да ни създава проблеми, характеризиращи се с главоболие, запушен нос и обилна секреция на носа. Рядко и то само при крайно занемаряване на здравето може да се стигне до менингит, енцефалит и мозъчен абцес, както и до възпаления на очите и околоочните тъкани.

Как да се лекува синузитът и какво го подобрява? Лекуваме с това, което са ни предписали медиците, обикновено капки, спрейове и таблетки, които отпушват носа и връщат в нормално състояние носната лигавица. Трябва да се знае обаче, че повечето от тях не са за постоянна употреба, а трябва да се използват само в рамките на седмица, защото иначе можем да се пристрастим към тях. При острия бронхиален синузит лечението трябва да е антибиотично, а при гноен синузит се стига дори и до инжекции.

В домашни условия можем да облекчим болката като налагаме челото и синусите с топли кърпи. По-топлият климат също действа благотворно за отшумяване на синузита. Препоръчват се и инхалации с лайка, сода бикарбонат или смрадлика, защото те успокояват лигавицата.

Носът трябва да се почиства често от секретите, но с мека кърпа, за да не се стигне до разраняване на кожата. Особено важно при малките деца е да издухваме една по една ноздрите им, и в последствие да ги научим сами да правят така, защото в противен случай има опасност въздухът да измести секрета към други части на околоносната кухина – челните, където да причини възпаление. Не трябва да се пушат и цигари, тъй като никотинът е един от най-рисковите фактори за поява на хроничен синузит.

Като профилактика е задължително в студено време да сме с шапка и шал и да се пазим от простуда и инфекции на горни дихателни пътища, особено, ако вече имаме хроничен синузит. За да не си докараме синузит и да не го предизвикаме да се завърне, не бива да излизаме навън с мокра коса. Да не стоим на течение. А пушачите да имат предвид, че никотинът е един от най-честите катализатори на хроничния синузит. Но дори да не сме пушачи е добре да избягваме запрашените помещения и помещенията с цигарен дим.

Ако случайно пипнем някой грип, задължително навреме да лекуваме хремата. Добре е да избягваме запрашените помещения и помещенията с цигарен дим.

При децата главоболието не е толкова чест и показателен симптом за наличието на синузит, той дори може съвсем да липсва, но затова пък често не лекуван синузит може да е първопричината за често повтарящия се остър бронхит. При малките деца носът е особено чувствителен и затова за тях е абсолютно задължително през студените дни да са с шапка, която плътно да покрива челото им и с шалче.

* * *

Да предпазим децата си от пасивното тютюнопушене
Време за анти-грип ваксиниране
Кашлица и нейното лечение
Не пушете – опасност от инфекции
Децата и противогрипните ваксини
Суровите плодове и зеленчуци – укрепват имунитета

Коментирай
1 rate up comment 1 rate down comment
DIANA KARASTOYANOVA ( преди 10 години )
AZ SAM PO-ROJDENIE SAS SINUZIT I KOLKOTO RASTIA TOLKOVA POVE4E BOLI. VE4E PRIBLIJAVAM 40-T GODINI I BOLKATA MNOGO SE USILI NE ME OSTAVIA DA SPIA SPOKOINO NEMOGA DA DI6AM VE4ER I STAVAM POSTOIANNO IZMORENA MOETO SPASENIE ZA SEGA SA KAPKITE ZA NOS, NO DOKOGA? MOLIA VINPOMOGNETE MI V MOMENTA LI4NIAT MI DOKTOR MI DADE LE4ENIE S LEKARSTVA,NO NEVIJDAM REZULTAT I MI ZABRANI KAPKITE,NO KAKVO DA PRAVIA KATO NEMOGA DA SI VZEMAM DAX? POMOGNETE!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Анонимно ( преди 11 години )
Като бях ученик, не помня на колко години, един лекар в една поликлиника беше категоричен, че имам синузит. Не помня да са ме снимали на рентген. Каза на майка ми, че нямало смисъл да ме лекува с лекарства, а да намери чист пчелен мед, леко захаросан, и да ми слага веднъж на ден в ноздрите по парченце, колкото бобено зърно. Изтърпях го това нещо два-три пъти и после се зарепчих и отказах. После, на военната комисия, като ме питаха, (не помня за какво точно) казах, че имам синузит. Лекарят на комисията гледа-гледа, каза, че нямам синузит. След около 20 години по друг повод се снимах и лекарката каза, като гледаше снимката, че нямам синузит. ***, че имай доверие на друг, освен на рентгена... абе на всичко... те затова и врачките и гледачките прогресират...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Данчо ( преди 11 години )
Дъщеря ми е на 9 год. и преди 2 часа лекаря-специалист по УНГ кааза че е болна от синузит.Много се притесних и незнам какво да правя,сега взехме и рецептата и ще се лекуваме,но моля кажете страшно ли е????Благодаря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Марина ( преди 11 години )
Здравейте, ето и моите съвети:За обикновен синузит, при мен помага следното: Умкалор в комбинация с физиологичен разтвор от морска вода. За хроничен синузит редовно се прави компрес на челото с гореща морска сол или вдишване на настърган кестен в прахообразна консистенция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
nell ( преди 11 години )
аз също имам синузит от 5год. и съм опитвала какво ли не, но миналия месец пак ме почна и една приятелка ме светна какво да направя.два кестена се обелват и се правят на тампони (единия край дебел, а другия по-заострен) намазват се обилно с маргарин или св.мас и се поставят в ноздрите.така стоите 30 мин.(щипе,боли не е приятно),но ефекта е много добър.опитайте
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Мари ( преди 11 години )
Хубава статия. Точно и обективно описва проблема. За мое щастие успях да реагирам на време. Използвах Назодрен. Много е важно при най-малки симптоми да се реагира. И се пазете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Стела ( преди 11 години )
И аз имам синузит от малък и все още не съм се оправил. Единствено домашното лечение, ежедневните нагревки и промивки ми помагат да избягам от дискомфорта на болеста. Сега се лекувам с едно лекарство, което наскоро ми го препоръчаха, Назодрен. За сега се чувствам много добре. Разбира се гледам да се пазя. Постоянно с шапка, ниско на челото. Продължавам да си правя тези йогиски промивки, но те като цяло си имат благоприятен ефект.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Юлиян ( преди 11 години )
като тинейджър имах проблеми с очите. След продължителна терапия (вече не помня точно) се откри източника: синузит. 10 нагревки и всичко се оправи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
цветелина ( преди 11 години )
искам луните дни до края на годината
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
ama ( преди 11 години )
инхалациите със сода лайка сол и МЕНТОВО МАСЛО препоръча лекаря на моя мъж който сега е в болница със синузит и е на пункции и инжекции.А знае ли някой какви антибиотици се инжектират в този случай?И има ли накой информация или опит за синузит вследствие на проблеми със зъб?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Притчи, мъдрости, цитати