За дома

Традиционна и нетрадиционна есенна украса

29.10.2008г. / 09 22ч.
Вергиния Генова
Традиционна и нетрадиционна есенна украса

Банално е да си говорим всяка есен, колко е хубаво да се върнем с букет разноцветни листа у дома, шепа кестени и няколко шишарки. Но пък наистина е много приятно. Много зареждащо с позитивна енергия. И дори когато дойде мръсната и кална есен, когато започва да се стъмва рано и да ни брули вятъра е толкова по-хубаво да се приберем у дома, да се сгушим до радиатора или до печката и да съзерцаваме шепата шепнещи за слънце кестени.

Да правим отпечатъци от есенни листа с децата и да пием чай от набраните през топлите дни шипки.

Да разглеждаме снимките направени под последните ласки на слънцето и да апликираме шарени рамки с цветовете на есента.

Може и да си нарисуваме есенна картина, ако ни влече или пък да си закупим такава, ако имаме излишни пари. Казват, че по време на криза най-добрата инвестиция е в злато и в произведения на изкуството, стига да не ни прелъжат в каратите или пък да се окаже, че сме купили картина от безкрайно неизвестен и некадърен автор. Затова най-добре да посетим книжарницата със Слънчево име – Слънчоглед, откъдето да почерпим още есенни идеи – като например да си купим черна дъска за бележки с есенни мотиви.

Разбира се може отново да се позабавляваме с хобито си – като използваме салфетната технология. Да апликираме всякакви есенни продукти: тикви, чушки и прочие есенни вкусотии върху кутия за хляб. Да апликираме есенни листа върху дървен часовник. Говорили сме за салфетната технология, но може да си я припомним накратко отново.

Идеята е, че трябва да изберем мотив от салфетка, да отделим най-горния слой, да изрежем желаната картинка и посредством специален лак да я залепим на желаната повърхност. След като изсъхне – отново да фиксираме със същия лак, може да дорисуваме или да подсилим картината с акрилни бои.

По същия начин можем да използваме и декупажната технология. Това са лесни за изпълнение идеи за дългите есенни вечери.

А ако имаме голяма къща и много различни покривки, чаши и чинии, то е добре да ги прегледаме и да изберем онези, които ни нашепват за есента – слънчеви купи, разноцветни чаши и покривки с тикви.

Сега е времето за печената тиква, печените кестени, печените ябълки със захар и уханието на сладкиш с канела и круши.

Всъщност есента е много приятен сезон, стига да имаме време и ентусиазъм да го изживеем приятно.

Колкото повече слънчеви спомени сме събрали, толкова по-топло ще ни бъде в мразовитите дни, дори да се окаже, че трябва да се топлим само на едно калориферче.

Коментирай
Здраве и красота
Свободно време