Мода

Ярките цветове – белег на увереност

18.11.2008г. / 12 44ч.
Вергиния Генова
Ярките цветове – белег на увереност

Есента и зимата традиционно налагат по-тъмни цветове в облеклото – сиво, кафяво, черно. Като погледне човек хората, които чакат по спирките, изглеждат все едно отиват на погребение – облечени в тъмно, навъсени и тъжни.

Време е да разчупим стереотипите. Малко по малко и в магазините започват да се появяват яркочервени пухенки, лилави грейки и оранжеви палта.

Но от нас зависи дали тези пъстри зимни акценти ще намерят място в нашия гардероб.

Повечето хора, дори да имат избор да облекат нещо пъстро, залагат на познатото и незабележимото.

Първо защото по-лесно се съчетава какъвто и да е цвят с черното, второ защото не изпъкваме всред тълпата.

Но психолозите все по-усилено говорят, че ярките цветове в облеклото ни са белег на увереност. Ако предпочитате ярките цветове, то значи сте човек със собствено мнение и силен характер, но... тук започва да мига предупредителната лампичка – цветовете трябва да се съчетават умело.

Модните дизайнери съветват да вземем един основен цвят и да го обградим с контрастни детайли. Например масленозелено палто с ярък шал и ботуши и чанта в по-неутрален цвят.

А ако сме по-смели, ярко червено палто, ярка шапка и ботуши и останалата част в черно или тъмно сиво. Няма как да не ни забележат, освен ако всички не започнат да избират по-пъстри цветове за връхните си дрехи.

Може би ако започнем да се обличаме в по-свежи цветове, това би ни направило по-уверени и по-оптимистично настроени като народ.

* * *

Нежни цветя, сгушени в топли жилетки
Прилепналият клин прилепва погледите

Коментирай