Семейство

Всеки десети човек в света страда от дислексия

21.11.2008г. / 13 10ч.
Аз жената
Всеки десети човек в света страда от дислексия

Ателието на Леонардо” ще развива творческите умения на деца с дислексия 10 % от хората в света са засегнати от състоянието дислексия. Това стана ясно днес на пресконференция, която постави началото на мащабен проект в подкрепа на деца и младежи с дислексия.

Инициативата „Ателието на Леонардо” носи името на един от най-известните в света дислектици – Леонардо да Винчи и е съвместен проект на Първия национален център по дислексия и БТК ГРУП. Целта на проекта е да развива креативните умения у засегнатите деца и младежи чрез средствата на изкуството и спорта. Едни от най-изявените професионалисти в областта на психологическите и педагогическите науки у нас - проф. Ваня Матанова и проф. Георги Бишков, представиха подробности за състоянието дислексия и начините за развитие на уменията на засегнатите деца.
Доказано е, че дислексията не е болест или увреждане. Тя представлява нарушение, което оказва влияние върху развитието на личността и цялостното й психично функциониране. Хората с дислексия изпитват затруднения при четенето, писането и смятането. Първите симптоми възникват у децата още в предучилищна и училищна възраст. Те могат да имат различни проявления, сред които са: лесно разсейване при работа със символи, нечетлив почерк, запъване при четене, бавно темпо при писане, четене или смятане, трудности при разпознаването на часовника, привидни проблеми със зрението и слуха, проблеми с изучаването на чужди езици и други.
„Навременното разпознаване на симптомите и консултацията със специалисти са от изключително значение за по-нататъшната терапия на детето и развитието му като личност в дългосрочен план.”, коментира Жасмина Йонкова, организатор на кампанията и основател на първия център за деца дислектици в България.
Поради оказвания натиск за подобряване на училищните постижения, детето започва да избягва всичко, свързано с подготовката му за училище. То се стреми да привлече вниманието на връстници и учители, като проявява недисциплинираност, клоунско поведение, хиперкинетичност, безразличие или агресия.

Установено е, че при децата, страдащи от дислексия, са силно развити креативните умения. Именно затова арт-терапията е един от най-успешните методи за преодоляване на това състояние. „Ателието на Леонардо” предвижда да развива тези дарби у децата чрез работилници по рисуване, мода, фотография, спорт и музика.
За целите на инициативата в терапията на децата, със своя талант и умения, ще участват активно редица водещи в своята област популярни имена:
мода – Виргиния Здравкова;
флейта – Теодосий Спасов;
фотография – Дилян Марков;
изкуство – Борис Десподов;
музика – Митко Кърнев и Дидо от Д2;
готварство – Иван Матев и спорт – Симона Пейчева.

Проектът „Ателието на Леонардо” се подкрепя и от медийните партньори Дарик радио, списание „Журнал за жената”, bTV, вестник „24 часа” и онлайн изданията Az-jenata.bg и Az-deteto.com.
Амбицията на инициаторите е след успешното приключване на кампанията, подобни центрове на вече функциониращия в Русе, да бъдат открити в София, Варна и Стара Загора.

На снимките:
Симона Пейчева – актриса
Вергиния Здравкова – дизайнер

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Маргарита ( преди 11 години )
Подкрепям г-жа Марина Ковачева. Оля направи много за моето дете и беше единствената,която в началото проби нежеланието му за всичко свързано с училището.След това продължихме с друг логопед(също прекрасен специалист). И накрая ако позволите едни съвет. Следвайте детето си.То ще ви води. И никога не забравяйте търпението си. Нещата не са толкова ужасни.С времето проблема се преодолява до голяма степен. Естествено обърнете се към специалист,който да ви насочи и покаже пътя.вас се иска само да го обичате
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Марина ( преди 11 години )
Незабравка, съветвам ви да потърсите Оля Георгиева от логопедичен център Логос - тел.843 74 30
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
nezabravka ( преди 11 години )
iskam da popitam,dali v Sofia ima centar za takiva deca i kade se namira?ima li hora,specialisti,koito da se zanimavat s decata?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
sevda ( преди 11 години )
Много хубаво е че се заговори за тези деца. Лошото е че хората на чужд гръб си правят ГОЛЕМИ проекти. Детето ми е с дислексия и сме търсили помощ /безуспешно/ при дамата от Русе, която се нарича основател на първи център. Първи, втори... има ли значение, като такъв няма де факто, а де юре с децата ни никой не работи после в училище и как да помогне едно такова ателие, освен да направи поредната реклама. Чудя се само как така смело се публикуват изявления, които не се проверяват поне. Жалко за името на Леонардо - той наистина е бил ПЪРВИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Виктория ( преди 11 години )
Моето дете е 5 клас. Откак е тръгнал на училище животът на цялото семейство се преобърна с краката нагоре. Всичко му е мнооого трудно. Учителката му беше чувала за дислексията и предположи, че това е проблемът. Много хубаво звучи този проект, само че на мен не ми е ясно как заниманията с фотография, например, ще помогнат на сина ми да се научи да чете и да решава задачи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Здраве и красота