Меню

Класическа рецепта за палачинки

7 януари 2009 | 11:44 | Аз жената
4 от 267 гласа
лесно
Добави в любими
2 яйца
около 2 чаши пр. мляко (400 мл)
около 2 чаши брашно
щипка сол
олио 2-3 суп. лъжици
30 мин

  • Порции: 15-20

Продукти
Приготвяне

Палачинките са една от най-любимите закуски за всеки. Гарнирани по желание с течен шоколад, мед, захар, сладко, сметана, плодове или пък солени – с майонеза, кашкавал или сирене – те са идеалната закуска за неделя сутрин, когато цялото семейство е заедно или пък специалитет за посрещане на гости на следобедно кафе или десерт към основно хранене.
Някои хора се страхуват от палачинките и считат, че те са трудни за приготвяне. Истината е точно обратната – всеки може да ги приготви. Стават бързо и лесно!

Приготвяне:
В дълбока купа разчупете яйцата. Разбийте със солта. Добавете с бъркане млякото. Постепенно добавете и брашното и бакпулвера. Бъркайте до получаване на хомогенна смес. Добавете 1-2 супени лъжици олио.
Загрейте тигана. При тефлонов тиган можете да не използвате мазнина.
Поставете около един черпак от сместа и разлейте по цялата основа на тигана. Оставете да се пържи до лекото отделяне на краищата на палачинката. Обърнете с помощта на дървена шпатулка. След като връхчетата зарозовеят и се повдигнат, палачинката е готова.
Гарнирайте по желание.
Добър апетит!

Снимка: istock

* * *

Пълнени палачинки
Палачинки
Великденска палачинкова торта
Печена палачинка

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
Модератор ( преди 1 месец )
До Виктор: Благодарим, че забелязахте. В случая е чаена чаша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Виктор ( преди 1 месец )
Моля да уточнявате грамажа на продуктите. Защото много не се разбира каква чаша брашно трябва да се използва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Мартина ( преди 2 месеца )
Много добра рецепта но забравихте да фклчите в рецептата сода за хляб
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 0 rate down comment
киро ( преди 1 година )
5 rate up comment 2 rate down comment
... ( преди 2 години )
2 rate up comment 4 rate down comment
Емилия ( преди 3 години )
Вашият сайт е страхотен.Браво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9 rate up comment 10 rate down comment
( преди 4 години )
Това тук е някаква измислена рецепта. Рецептата не става. Тестото не е вкусно, стават твърди и неприятни на вкус. Вкусните палачинки от добра рецепта след изпичане трябва да са меки, приятни на вкус и леко жилави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 2 rate down comment
5 години по-късно ( преди 5 години )
@35 dasfdf 200 милилитрови, явно.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4 rate up comment 2 rate down comment
Kaloyan ( преди 10 години )
Да, след получаване на сместта, трябва да се сложи за около половин час в хладилника, докато се "успокои".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5 rate up comment 1 rate down comment
Ani ( преди 10 години )
Iskam da popitam, sled kato se prigotwi smestta, trqbwa li da se chaka izwestno wreme predi da se purje?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар