Тиквеник по кюстендилски

13 януари 2018 | 15:46 | Аз жената
5 от 1 гласа
Добави в любими
Тиквеник по кюстендилски
2 ч.

Приготвяне

За тава с диаметър 50 см се замесва тесто от 1/2чаша вода, 2 лъжици олио, 1 лъжица оцет, щипка сол и брашно, колкото поеме. Омесва се добре, покрива се с влажна кърпа и се оставя да почива 1/2 час.

До това време се сварява на пара 2 кг тиква. Смачква се на гладко пюре с вилица и като се охлади, се смесва с 2-3 яйца, захар на вкус и 1 лъжица канела. Отделно се счукват едро 1 1/2 чаша орехови ядки и за тиквеника е необходимо 1 1/2 чаша мазнина.

Тестото се разделя на 10 топчици, две от които да са малко по-големи – ще послужат за долна и горна кора на тиквеника. Останалите 8 топчици се разточват на кори с диаметър на тавата и се пекат до изприщване и леко причервяване.

Двете по-големи топчици тесто се разделят по на 4 по-малки, които се разточват на питки колкото чаена чинийка, които се съединяват с мазнина. Една кора се разточва толкова голяма, че да надхвърля тавата с 3-4 пръста, слага се в намазаната тава и се поръсва с мазнина. Върху нея се слага една от печените кори и се поръсва с мазнина и орехи.

Слага се втората печена кора и се поръсва с мазнина, орехи и 1/4 от тиквата. Слага се третата кора, поръсва се с мазнина и орехи. Върху нея се слага четвъртата кора, поръсва се с мазнина, орехи и тиква. Така се подреждат и останалите четири запечени кори, като тиквата се слага през една кора. Накрая се разточва последната кора с дебелина като за юфка. Тя се слага върху тиквеника с помощта на точилка на равномерни гънки. Поръсва се с мазнина онази част от долната кора, която надхвърля тавата, и се навива грижливо витката (краиштата).

Снимка: istock

Готовият тиквеник се поръсва с останалата мазнина. Пече се в умерено силна фурна.

* * *

Щрудел с готови кори

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай