Меню

Торта Мус шоколад

15.01.2009г. / 10 00ч.
Аз жената
Торта Мус шоколад

Продукти:
100 г масло
250 г смлени бисквити
100 г черен шоколад
1/4 чаша вода
14 г желатин
4 яйца
1/2 чаша захар
Глазура:
250 г сметана
3 непълни суп. лъж. захар

Приготвяне:
Стопяваме маслото и го прибавяме към смлените бисквити, като разбъркваме до получаване на еднородна смес. Изсипваме в тортена форма с диаметър 24 см и запичаме за около 8 минути в предварително загрята фурна на 200 градуса.
Стопяваме шоколада на водна баня. Разтваряме желатина в чаша пълна до 1/4 с вода, бъркаме докато сместа омекне и прибавяме постепенно и чрез разбъркване към стопения шоколад, докато е на водната баня. Сваляме от огъня и прибавяме жълтъците, след което охлаждаме за малко сместа в хладилника. Отделно разбиваме белтъците, като постепенно им прибавяме 1/2 чаша захар и продължаваме да разбиваме до получаване на твърд сняг. Прибавяме към шоколадовата смес и изливаме върху изпечените бисквити. Добре е да се остави в хладилника цяла нощ, за да се стегне.
Разбиваме добре сметаната с 3 лъжици захар и изсипваме върху охладената торта. Можем да украсим с шоколадови пръчици отгоре.

* * *

Портокалова торта

Коментирай