Здраве и красота

Вегетарианците страдат по-често от липса на витамин А

15.06.2004г. / 00 00ч.
Аз жената
Вегетарианците страдат по-често от липса на витамин А

Вегетарианската диета, тъй като не е богата на витамини, не може напълно да удовлетвори потребностите на човека от такива неотменими съставки на рационалното хранене, като витамин A и желязо.

Учените са установили, че нито морковът, нито броколите, дори употребени в комбинация, не могат да осигурят нужната дажба витамин A. Известно е, че липсата на витамин A е причина за появата на вродени аномалии у детето и отслабване на зрението. Доказано е, че мъжът трябва да получава не по – малко от 900 микрограма витамин A в денонощието, а жената – не по – малко от 700 микрограма.

Затова вегетарианците по цял свят получават препоръки да увеличат консумацията на желязо, отчитайки че желязото от растителен произход се усвоява по-малко от организма. Хората, които изключват от менюто си месните и млечни продукти, трябва да консумират повече плодове и зеленчуци с тъмен цвят, които са незаменим източник на каротин, от който в последствие се синтезира витамин A. Статистиките показват, че в развитите страни по – малко хора страдат от авитаминоза, защото витамин A се съдържа в млечните продукти, рибата и месото.

Коментирай
Свободно време