Писна ми

Жестокостта към животните трябва да се инкриминира

29.01.2009г. / 16 09ч.
Аз жената
Жестокостта към животните трябва да се инкриминира

Кампания “Срещу насилието – Жестокостта към животните е престъпление” започна в София и страната. Целта на кампанията е да се инкриминира особената жестокост и боевете с животни в Наказателния Кодекс на Република България.

Кампанията се организира от гражданска група “Град за отговорни хора”, чийто уеб-сайт е www.city4people.eu.

Доброволци събират подписи на обществени места в София, Велико Търново, Пловдив, Видин и др.

Кампанията подкрепят и редица неправителствени организации – “Четири лапи”, “На ти с природата”, Сдружение “Приятели на котката”, “Енимъл Райтс България” и др., както и няколко уеб-сайта.

Гражданската група бе провокирана за тази кампания, поради зачестилите случаи на особена жестокост към животни. Всички си спомняме за “здравословното” хранене с кучета в Мугла, както и случая с използването на малки котенца, зайчета и кучета за храна за змии.

“Такива прояви са недопустими”, разказва д-р Бобадова от “Град за отговорни хора”.
“Надяваме се да съберем колкото се може повече подписи, за да докажем, че това наистина е един обществено значим проблем и трябва да се предприемат мерки, значително по-сериозни от административните глоби, предвидени в момента в Закона за защита на животните. В повечето страни по света се смята, че особената жестокост към животни и и организирането на боеве с животни са престъпления. В страни като Великобритания и Швеция, такива закони съществуват от XIX век. Научно доказана е връзката между насилието над животни и насилието над хора. Над 80% от хората с криминални прояви са били жестоки към животни в миналото си.”, добавя д-р Бобадова.

Организаторите бяха инициатори и на кампанията “Не на съседската намеса в личния живот”, в която се противопоставиха на задължителното предварително съгласие от съседите за отглеждане на домашен любимец в Законопроекта за управление на етажната собственост, както и на почистване на Южния парк под надслов “Чист град за децата и техните кучета”.

* * *

Внесоха подписка в Парламента срещу жестокостта към животните
Детето иска домашен любимец – а вие?
Защо децата искат куче?
И пак кучета ни яли
Дискусии за домашни любимци във форума

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Надка ( преди 11 години )
Аз съм съгласна насилието и жестокостта над животни да се наказва със затвор.Недопустимо е да живеем в европейска държава ,а да сме свидетели на варварски обичаи ,на жестоки убийства над беззащитни животни.Те са на улицата заради нехайството и безхаберието на някой, който ги е изоставил като ненужна вещ.Трябва да има санкции и за хората, които изоставят животни. Хората трябва да осъзнаят че да имаш домашен любимец е отговорност .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Jaklin ( преди 11 години )
Imam ku4e koeto gledam ve4e 9 godini osinoveno ot ulicata i 6 kotki pak ot ulicata.Obi4am gi i se grija za tjx kato deca a i deca imam.Te trjbva da imat 6ans da jivejt.Nie ne mojem da re6avame sudbite im 6tom sa suzdadeni za jivot.Nie kato razumni su6testva trjbva da znaem 6to e milosurdie i obi4.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Viki ( преди 11 години )
Az su6to mnogo obi4am jivotni i tova e bezobrazie ot strana na xorata koito go pravqt da izxvurlqt svoite jivotni koito sa bili tqxni sputnici godini nared naistina e yjasno !!Posle za6to imame bezdobni jivotni e 4e kak nqma da imame !! Trabva da slojat takuv zakon koito da pomogne naistina za tezi jivoti4eta ot nasilieto !!! Kakto e v drugite strani !!! I naistina se nadqvam ot kampaniqta za za6tita na jivotni da pojunat uspex !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Мина ( преди 11 години )
Подкрепям напълно с крака ,ръце и пръсти Методи.И даже почти не ям никакво месо ,a риба също мразя да ям.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Рибчо ( преди 11 години )
Еее, Методи, а в коя държава е забранен риболовът, след като подмамването на гръбначно животно със стръв, закачането му на стоманена кукичка с измама и контра, измъкването му от водата и бавното му задушаване по особено жесток начин.... Ако ме разбираш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Методи ( преди 11 години )
Не мога да си обясня тази жестокост,вижте отношението на хората по света,за жестоко отношение кьм животно,задьлжително трябва да има лишаване от свобода за не по малко от 3г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Нинзи ( преди 11 години )
Намерих пострадало улично коте, с рани и лишеи. Тъй като разполагам със свободно време само в почивните дни, се обадих на дежурния телефон на клиника "Добро хрумване", в неделя на 22.03.09 г. При прегледа се оказа, че котето има и друг проблем, със счупени кучешки зъби и възпаление на венците и се налагало спешно да се обработи устната кухина. Съгласих се с д-р Кирилов, който му извади две зъбчета и взе проба за произхода на лишеите. И представяте ли си, заплатих за пострадалото улично коте 84 лв, заедно с котешката храна, за 3,50.Това не е всичко, котето не можа да се възстанови от упойката за ваденето на двете зъбчета и на другия ден беше неподвижно. Наложи се да го заведа в понеделник отново в клиниката. Там се оказа, че било "махмурлук" от упойката, обаче трябвало да му се сложи и ваксина срещу гъбички - на коте в несвяст!!! Та прегледа и ваксината ми струваха още 28 лв!!?? Общо 112 лв, за улично коте, в клиниката, която води настоящата кампания!!!И това не е всичко, котето стана още по-зле. Дойдоха да го вземат от клиниката и в понеделник през нощта го наблюдаваха, като му взели и кръв за изследване.Та, във вторник вечерта отидох да взема котето, обаче се оказа. че им дължа още 68 лв. Значи, за пострадало улично коте, заведено за лишеи и ранички по кожата, аз общо им дължах 180 лв. Е последните 68 лв отказах да платя, преминаха всички граници!!!И най-интересното, знаете ли какво се оказа - казаха ми, че ще си вземат тези 68 лв от касичката за бездомните животни.Моля ви, не им вярвайте и не им давайте в ръцете касичката!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Minka ( преди 11 години )