Продукти:
1 кг картофи
250 г бекон
250 г пушено сирене
100 г кашкавал
2 суп. лъж. олио
50 мл бира
1 вр. копър
2 суп. лъж. кетчуп
сол, червен и черен пипер на вкус
Приготвяне:
Картофите се обелват и се сваряват до полуготовност в леко подсолена вода. След като изстинат добре, се разрязват по дължина като ветрило. Беконът се нарязва на тънки лентички, пушеното сирене на колелца. Кашкавалът се настъргва на ситно.
В намазана с олио тавичка се нареждат плътно един до друг картофите, като преди това в процепите им се поставя нарязаният на лентички бекон. Върху всяко картофче се поставя кръгче от топеното сирене, наръсва се с настъргания кашкавал и с червения и черния пипер. Ястието се залива с останалото олио и бирата. Запича се във фурна на 200 градуса до златисто.
След като се извади от фурната се подправя с копъра и кетчупа. Ястието се сервира топло с подходяща за сезона салата.
* * *