Качамакът, освен че е традиционно българско ястие е и диетичен, полезен и вкусен. Приготвя се лесно и относително бързо.
В някои части на страната (северна България) на качамака казват мамалига.
Продукти:
1/2 кг царевично брашно за качамак
около 1,5 л вода
1-2 лъж. сол
1 пакет масло
около 300 г сирене натрошено
по желание червен пипер
Приготвяне:
Изсипете на тънка струя брашното във врящата подсолена вода. Бъркайте непрекъснато и по време на изсипването и след това. Варете около 10-15 минути. Отделете от котлона. Изсипете в подходящ за поднасяне съд.
В метален съд загрейте маслото и по желание добавете 1-2 суп. лъж. червен пипер. С разтопеното масло поръсете качамака, а отгоре поръсете със сирене. По желание може да поднесете сиренето и отделно, на бучка към качамака или да гарнирате с кисело мляко.
Добър апетит.
* * *