Добре е рибата да се купи на парчета или да се нареже на порции.
В тенджера се поставя цедка за варене на пара, 1 чаша вода и парчетата риба след кипването на водата. Оставя се да ври на парата около 20 минути. По желание за вкус във водата може да се постави малко розмарин или 3-4 зърна бахар.
В тиган се подготвя сосът – загрява се маслото, бялото вино, сметаната, разбъркват се добре и се добавя сол и черен пипер на вкус. Бърка се до леко сгъстяване – около 5-8 минути на умерен котлон. По желание се добавя сок от 1/2 лимон.
Зеленчуците се почистват добре и цели или на едри парчета се сваряват също на пара.
В порцията се поставят първо зеленчуците, по средата рибата, залива се със соса и се поръсва със ситно нарязан копър.
Добър апетит!
* * *
Бяла риба във фолио на фурна
Бяла риба с хрупкава коричка
Бяла риба със сос тартар
Бяла риба пане
Бяла риба със спанак
Бяла риба в доматен сос
Рибята чорба на Дядо Славейков
Хапка риба – хапка здраве... – тема от форума