Боб чорба – традиционна рецепта

19 март 2009 | 14:34 | Аз жената
4 от 22 гласа
Добави в любими
около 200 г боб (бял, шарен)
1 морков
1 червена чушка, може сушена
1 глава кромид лук
джоджен – 1 суп. лъж.
магданоз – 1/2 китка
червен пипер
олио 4-5 лъжици
сол на вкус

Продукти
Приготвяне

Бобът е сред традиционните ястия на нашата трапеза. Някои казват, че е лесен за готвене, други не готвят боб, че “не им ставал”. А всъщност наистина е лесно.

Приготвяне:
Накиснете боба от предната вечер да набъбне. Прецедете и кипнете. Изсипете водата и отново кипнете, намалете на слаб огън. Оставете да ври поне 30-40 минути. Добавете постепенно нарязаните лук, морков, чушка. По-късно добавете и подправките и мазнината. Оставете да ври поне час, до доброто разваряване на боба. При поднасяне поръсете с малко свежо нарязан магданоз.
Добър апетит!

Снимка:

shc.hu

* * *

Зрял фасул с цели главички лук

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай
4 rate up comment 0 rate down comment
Алекс ( преди 7 години )
До viktor: не се слага брашно просто няма нужда да разваляш боба
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
Иван ( преди 7 години )
Традиционната рецепта не е тази :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 2 rate down comment
Koka Koke ( преди 8 години )
Изключитлено непълна рецепта. Само да ври ли трябва боба? Ами не трябва ли да му се прави запръжка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19 rate up comment 1 rate down comment
Даниел ( преди 12 години )
Благодаря, за рецептата. Готвя боб, за пръв път, и много ми помогнахте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45 rate up comment 31 rate down comment
viktor ( преди 12 години )
receptata e strashna samoche ne se li slaga i brashno ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 3 rate down comment
yosif ( преди 12 години )
jdodjen se slaga v boba ane magdanos nikade go nama tova
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
Йордан ( преди 12 години )
Рецептата е добре, но аз винаги слагам щипка къри. Кърито е чудесна подправка за бобените варива ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 2 rate down comment
Мария ( преди 12 години )
Става много вкусно. Благодаря за рецептата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
74 rate up comment 1 rate down comment
Faith ( преди 12 години )
И аз го направих така, но направих запръжка отделно с мазнината и червения пипер и се получи много вкусно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 0 rate down comment
yoanna ( преди 12 години )
Аз го правя по същия начин, и майка ми го правеше така и винаги се получава страхотно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар