На българския хранителен пазар има различни видове масло и маргарин – със сметана, с чесън, с орехи, с розмарин, нискокалорични, с фибри и без фибри. Какво предпочитат българите – попитахме няколко жени и мъже. Ако трябва да обобщим и направим изводите – маслото има толкова почитатели, колкото и маргаринът. От това се радват най-вече производителите и търговците, за диетолозите – не знам, тъй като те имат различно мнение за полезността и на двете. Ето отговорите на анкетираните:
“Вкъщи ползваме масло, причините за мен са неизвестни, защото лично аз не ям нито масло, нито маргарин, но сигурно вкъщи се предпочита маслото, защото е по-вкусно от маргарина или защото се предполага, че е по-животински продукт.”
“Ползваме и масло, и маргарин. Някои неща не могат да се направят с маргарин, например гъбки, картофки. Маргарин употребяваме най-вече за сандвичи.”
“Ползваме масло и то пестеливо. Нямам вяра в маргарина, мисля, че е токсичен или вреден за организма. Избягвам го въобще.”
“Много рядко маргарин – предпочитам маслото, ако е истинско още по-добре. Защото за маргарина съм чела противоречиви неща.”
“Аз съм по здравословното хранене. Намазана ръжена филийка с олио или зехтин, отгоре – парченце тофу с маслина – това ми е любимия сандвич. За готвене и салати предпочитам зехтин и различни видове олио – слънчогледово студено пресовано, царевично, сусамово, от гроздови семки. Винаги в хладилника имам соево масло и масло от фъстъчени ядки. Въпреки, че са в пъти по-скъпи, те са много по-полезни за здравето.”
“Ползваме предимно маргарин – по-големи и по-удобни разфасофки и по-лесно за мазане. Иначе си предпочитам маслото на вкус, стига да е домашно. На пазара не се предлага много голямо разнообразие на масла, за разлика от маргарин. И когато не го ползваш често – някак си няма значение какво купуваш.”
“Отдавна вече не закусвам, пия само мляко понякога, но да речем обичам филийка с масло и мед. Сто процента предпочитам масло пред маргарин.”
“Вкъщи ползваме и маргарин, и масло. Маргаринът го консумираме най-вече, когато си правим сандвичи, докато маслото го ползваме за готвене.”
“Масло, но много малко и рядко. Предпочитам го пред маргарина, защото е по-естествено и с по-малко обработка.”
“Като бях малка традиционно закусвахме филия с масълце и сирене, но по време на първата голяма финансова криза от раз спряхме всякакво масло. Минахме на маргарин, а масло се купуваше само по празници. Сега от известно време, най-вече заради детето, купувам само масло. Надявам се да не се налага да се връщаме отново към маргарина.”
“Аз предпочитам маргарин и винаги има в хладилника, но мъжът и дъщеря ми искат да има масло, тъй като им било по-вкусно и по-добре миришело, така че заради тях имам винаги и масло.”
“И двете – масло за готвене, маргарин за прясна консумация.”
“Вкъщи ползваме само масло, защото е естествен продукт. Само като прочета етикета на маргарина и ми настръхва косата – пълен е със стабилизатори и оцветители – чиста химия.”
“У нас аз обикновено ползвам маргарин, за внучето ми купувам масло. Със сигурност също знам, че в нашата детска градина задължително се използва краве масло, не позволяват маргарин.”
* * *