Здраве и красота

Какво ядете – масло или маргарин?

20.03.2009г. / 12 36ч.
Ивет Лолова
Какво ядете – масло или маргарин?

На българския хранителен пазар има различни видове масло и маргарин – със сметана, с чесън, с орехи, с розмарин, нискокалорични, с фибри и без фибри. Какво предпочитат българите – попитахме няколко жени и мъже. Ако трябва да обобщим и направим изводите – маслото има толкова почитатели, колкото и маргаринът. От това се радват най-вече производителите и търговците, за диетолозите – не знам, тъй като те имат различно мнение за полезността и на двете. Ето отговорите на анкетираните:

“Вкъщи ползваме масло, причините за мен са неизвестни, защото лично аз не ям нито масло, нито маргарин, но сигурно вкъщи се предпочита маслото, защото е по-вкусно от маргарина или защото се предполага, че е по-животински продукт.”

“Ползваме и масло, и маргарин. Някои неща не могат да се направят с маргарин, например гъбки, картофки. Маргарин употребяваме най-вече за сандвичи.”

“Ползваме масло и то пестеливо. Нямам вяра в маргарина, мисля, че е токсичен или вреден за организма. Избягвам го въобще.”

“Много рядко маргарин – предпочитам маслото, ако е истинско още по-добре. Защото за маргарина съм чела противоречиви неща.”

“Аз съм по здравословното хранене. Намазана ръжена филийка с олио или зехтин, отгоре – парченце тофу с маслина – това ми е любимия сандвич. За готвене и салати предпочитам зехтин и различни видове олио – слънчогледово студено пресовано, царевично, сусамово, от гроздови семки. Винаги в хладилника имам соево масло и масло от фъстъчени ядки. Въпреки, че са в пъти по-скъпи, те са много по-полезни за здравето.”

“Ползваме предимно маргарин – по-големи и по-удобни разфасофки и по-лесно за мазане. Иначе си предпочитам маслото на вкус, стига да е домашно. На пазара не се предлага много голямо разнообразие на масла, за разлика от маргарин. И когато не го ползваш често – някак си няма значение какво купуваш.”

“Отдавна вече не закусвам, пия само мляко понякога, но да речем обичам филийка с масло и мед. Сто процента предпочитам масло пред маргарин.”

“Вкъщи ползваме и маргарин, и масло. Маргаринът го консумираме най-вече, когато си правим сандвичи, докато маслото го ползваме за готвене.”

“Масло, но много малко и рядко. Предпочитам го пред маргарина, защото е по-естествено и с по-малко обработка.”

“Като бях малка традиционно закусвахме филия с масълце и сирене, но по време на първата голяма финансова криза от раз спряхме всякакво масло. Минахме на маргарин, а масло се купуваше само по празници. Сега от известно време, най-вече заради детето, купувам само масло. Надявам се да не се налага да се връщаме отново към маргарина.”

“Аз предпочитам маргарин и винаги има в хладилника, но мъжът и дъщеря ми искат да има масло, тъй като им било по-вкусно и по-добре миришело, така че заради тях имам винаги и масло.”

“И двете – масло за готвене, маргарин за прясна консумация.”

“Вкъщи ползваме само масло, защото е естествен продукт. Само като прочета етикета на маргарина и ми настръхва косата – пълен е със стабилизатори и оцветители – чиста химия.”

“У нас аз обикновено ползвам маргарин, за внучето ми купувам масло. Със сигурност също знам, че в нашата детска градина задължително се използва краве масло, не позволяват маргарин.”

* * *

Цените на маслото и маргарина

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
Кристина ( преди 11 години )
Ям масло не мисля да се самоубивам с този маргарин , още повече да дам на детето си маргарин- НЕ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Таня ( преди 11 години )
Досега в къщи ползвахме и масло и маргарин, но прочетох в сайт какво пише за маргарина и повече няма да купя.Ще купувам само масло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар