Здравейте приятели от електронното списание “Аз-жената”. Ето любимата супа на семейството измислена от мен. Аз съм привърженичка на разделното и здравословно хранене и гледам това, което готвя да е съобразено с моите принципи.
(Мъжа ми кръсти тази супа “Виагра”... действа!!!)
Приготвяне:
Измиваме, почистваме (на морковите задължително се изстъргва най-горният слой, за да премахнем нечистотиите) и нарязваме зеленчуците по форма и големина, която предпочитаме. Аз лично режа бамята и аспержите на две половини, морковите и целината на кубчета, а брюкселското зеле на четири.
За предпочитане е зеленчуците да се мият за секунди над течаща студена вода, за да се запазят витамините им. Ако ги киснем във водата по-продължително рискуваме да загубим част от полезните им съставки.
Всичко това слагаме във вода със сол на вкус и варим за възможно най-кратко време, на възможно най-високата температура. Преди да свалим супата от печката слагаме царевично олио. Така полезните му съставки се усвояват по-добре от организма. Грешка е да се слага олиото в самото начало на готвене!!!
Понеже аспержите стават най-бързо, а и не е хубаво да се варят прекалено дълго, аз ги слагам 5-6 минути след като останалите зеленчуци са заврели.
След като се убедите че супата е готова, а тя според мои изчисления става за около 15 минути, сваляте от котлона и поръсвате с чубрица.
Супата се яде топла, но не гореща!!!
Още само едно условие. В хладилника тази супа се запазва свежа и годна за консумация не повече от 12 часа, след това време зеленчуците и в частност аспержите губят полезните си свойства.
Добър апетит!!!
Искам да уточня, че червеният цвят на супата идва не от доматите, които не обичам да слагам в готвените ястия, а от преди това врялото червено цвекло (него използвах за салата).
* * *