Супа “Виагра”

24 март 2009 | 13:33 | Аз жената
Добави в любими
5-6 глави брюкселско зеле
50 г грах
1-2 моркова
1/2 глава целина
50 г бамя
10 бр. аспержи
2-3 супени лъжици царевично олио
сол на вкус
градинска чубрица

Продукти
Приготвяне

Здравейте приятели от електронното списание “Аз-жената”. Ето любимата супа на семейството измислена от мен. Аз съм привърженичка на разделното и здравословно хранене и гледам това, което готвя да е съобразено с моите принципи.
(Мъжа ми кръсти тази супа “Виагра”... действа!!!)

Приготвяне:
Измиваме, почистваме (на морковите задължително се изстъргва най-горният слой, за да премахнем нечистотиите) и нарязваме зеленчуците по форма и големина, която предпочитаме. Аз лично режа бамята и аспержите на две половини, морковите и целината на кубчета, а брюкселското зеле на четири.
За предпочитане е зеленчуците да се мият за секунди над течаща студена вода, за да се запазят витамините им. Ако ги киснем във водата по-продължително рискуваме да загубим част от полезните им съставки.


Всичко това слагаме във вода със сол на вкус и варим за възможно най-кратко време, на възможно най-високата температура. Преди да свалим супата от печката слагаме царевично олио. Така полезните му съставки се усвояват по-добре от организма. Грешка е да се слага олиото в самото начало на готвене!!!


Понеже аспержите стават най-бързо, а и не е хубаво да се варят прекалено дълго, аз ги слагам 5-6 минути след като останалите зеленчуци са заврели.
След като се убедите че супата е готова, а тя според мои изчисления става за около 15 минути, сваляте от котлона и поръсвате с чубрица.
Супата се яде топла, но не гореща!!!
Още само едно условие. В хладилника тази супа се запазва свежа и годна за консумация не повече от 12 часа, след това време зеленчуците и в частност аспержите губят полезните си свойства.


Добър апетит!!!
Искам да уточня, че червеният цвят на супата идва не от доматите, които не обичам да слагам в готвените ястия, а от преди това врялото червено цвекло (него използвах за салата).

* * *

Грахова супа с прясна мента, кренвирши и пармезан

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
aleks ( преди 11 години )
На мен пък ми звучи доста вкусно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
кери ( преди 11 години )
2 rate up comment 0 rate down comment
Донна Жуанита ( преди 11 години )
Скъпа Галя, мъжът ти просто те обича : )... каквото и да му сготвиш, все ще е "Виагра"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар