Здраве и красота

Време за витамини

09.04.2009г. / 09 17ч.
Аз жената
Време за витамини

Чувствате ли се като парцал напоследък? Уморявате ли се бързо? Ще ли ви се да си полегнете, да се отпуснете пред телевизора, не ви се излиза и нямате сили за нищо. Ако е така – едно е сигурно – нападнала ви е пролетната умора. И това значи само едно – време е за витамини.

Да започнем с витамин A – той е изключително важен за растежа при децата, развитието на зъбите, костната система и регулира обменните процеси на епителната тъкан. Затова трябва да се постараем да е в достатъчно количество в детското меню.

При дамите недостигът на витамин A се отразява пагубно върху красотата – косата се къса, ноктите стават чупливи, а кожата ни се изсушава.

По-сериозните поражения от липсата на витамин A могат да доведат и до кокоша слепота.

Къде да намерим Витамин А?
Витамин A се съдържа в тъмнозелените, оранжевите и червените зеленчуци – това са доматите, пъпешите, тиквите, прасковите, мангото и най-вече в морковите. Също така можем да се сдобием с витамин A и от млечните продукти, яйцата, листните зеленчуци, картофите, боба, граха.

Витамин A (за 100 грама) в някои продукти
спанак – 5-15 мг
коприва – 8-15 мг
моркови – 8-14 мг
червени чушки – 10 мг
черен дроб – 7,3 мг
рибено масло – 6 мг
червено цвекло – 6 мг

Трябва да имаме и едно наум, че прекомерното съдържание на витамин A може да доведе до главоболие, нарушение в съня и зрението, отпадналост, болки в костите и ставите.

* * *

Витамините срещу депресията
Суровите плодове и зеленчуци – укрепват имунитета
Дали знаем всичко за витамините?
Страдат ли децата от пролетна депресия?

Коментирай