Майчинство

Майките в София протестират против липсата на места в детските градини

16.04.2009г. / 13 59ч.
Аз жената
Майките в София протестират против липсата на места в детските градини

Около 70 майки със своите детски колички и малки деца се събраха днес в градинката пред храма “Св. София”, поради вече заетото от друг протест място пред Общината.

Протестът на майките беше както срещу недостига на места, така и срещу липсата според тях на ангажираност и помощ от страна на Общината.

Майките носеха плакати с надпис: “Искаме равен достъп на децата ни!” и “Искаме места за всички деца!”

“Искам детето ми да бъде социализирано.” Това заявява Теменуга – една от протестиращите майки пред news.bg. “Общината ме оставя без избор”, казва тя. Детето на Теменуга е на две години и половина. Още миналата година тя се опитала да го запише в детска градина в София, но поради недостига на места това не се е случило.

В момента работя като учителка, разказва младата жена. Заплатата ми е малко над 400 лв., таксата за частна детска градина е 550 лв. “Какво според вас трябва да правя?, пита риторично тя.

София се е превърнала в най-привлекателния град в България, коментира зам. кметът по образованието Йорданка Фандъкова. Тя добавя, че не може да каже конкретния брой на децата, които ще останат извън детските градини в София, защото в момента все още тече регистрацията. Фандъкова уточнява, че до момента броят на кандидатстващите деца е два пъти повече от този през миналата година. Фандъкова допълва, че броят на местата в градините в сравнение с миналата година се е увеличил с 1200. За тази година са планувани още 1500 места.

Ние можем да се справим обаче само с увеличения брой деца в София, но не и от цялата страна, подчертава зам. кметът.

Запитана дали общината е планувала този огромен наплив към столицата и съответно по-големия брой на малки деца, Фандъкова казва:
Когато ние започнахме работа в общината, такъв план и такива прогнози не бяха направени, тоест, ние бяхме първите, които сигнализираха за проблема и които сега се сблъскваме с него. Търсим помощ и от държавата, и от всички ангажирани институции. Бюджетът на Столична община обаче не може да се сравнява с бюджета на европейските столици, коментира още Фандъкова. Тя допълва, че разбира реакцията на майките и донякъде подкрепя тяхното недоволство.

Майките са категорични, че днешният им протест няма да бъде последен.

* * *

За и против частните лекари за нашите деца

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
doni ( преди 10 години )
a za kolko po vajni nesta trjbva da protestirat maikite, kato napr. da otpadnat zaduljitelnite vaxini, zapochvasti oste ot rodilniat dom., serumite kakvo sadurjat........A uj predpazvat ot virusi. Ne na nas tezi........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
една майка ( преди 11 години )
Даа ами Вие, чието име е без значение, вероятно не мислите само за себе си днес и сега. Значи може би бихте могли да се сетите, че във времето, за което говорите, една голяма част от майките са били деца. Вярно, може би 14-15 годишни, но все пак деца. И техните родители не обвинявайте, ако не са били големи оптимисти по отношение на увеличаване на раждаемостта, особено ако са се чудели как да свържат двата края. Да не се лъжем, имаше огромен спад - поне много рядко можеше да се види бременна или жена с малко дете по улицата. Не знам кой с какво е търгувал, но като са му го върнали законно и то си е било негово отново, е имал право и да си го продаде на този, който плати най-много. В София една голяма част от вече несъществуващите детски градини бяха реституирани. Например, на мястото на една такава в район "Средец" сега се извисява банка. ПРОБЛЕМЪТ Е В ДРУГО!!! Пространството и да стига за повече деца, персоналът е недостатъчен, защото заплащането е много ниско. Това е и в училищата. И да не се закрият училища, в един момент сегашните учители ще се пенсионират, а нови няма да отидат да работят за стотинки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Има'ли Значение ( преди 11 години )
Къде бяха тези майки, когато се закриваха детските градини? Когато детска стая за броени дни, но с мноооооооооооооого пари и скъпи мебели се превръщаше в поредната канцелария на "ЧАНТАДЖИИ"?Това е ЦИНИЗЪМ, дами и господа! Това е цинизъм!И сега продъжава... Закриват се БЕЗПАРДОННО училища от безхаберни министри, които обаче получават официално 10% от продажбата...Да сте чули и видели граждани да се опълчат срещу това?Не, разбира се, децата им сега са в детска градина, какво им пука за след 10 години? Всеки в тази скапана държава мисли само и единствено за себе си, днес и сега!!! И изобщо не се интересува за бъдещето, както за себе си, така и за децата си!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар