Здраве и красота

Свежите зелени подправки

15.05.2009г. / 11 40ч.
Ивет Лолова
Свежите зелени подправки

Зелените подправки – децата не ги обичат, някои възрастни също. Други слагат по цяла връзка магданоз в салата, а бобът и лещата направо позеленяват. Ароматни треви, билки, подправки – не можем без тях и зиме, и лете. Те правят всяко ястие уникално и са не по-малко важни и полезни от основните продукти.

Използват се навсякъде – в супи, салати, основни ястия, пастети, баници, солени кексове и бисквити. Пробвайте да смените само една подправка, получавате съвсем нова рецепта. Например ориз с грах и копър е съвсем различно от ориз с гъби и босилек.

По магазините има магданоз, копър, девисил, джоджен, див чесън, киселец. Всички са достатъчно евтини, за да ги пестим. Една връзка струва между 0,50 и 0,80 лв. Добре е да ги купувате от някоя баба на пазара – вкусът им е по-хубав, “градински”. В хипермаркетите връзките са около 0,70-0,80 лв., но са с 1/3 по-малки от тези в “Плод и зеленчук”.

Може да отглеждате свежи зелени подправки в сандъчета на прозореца. Така ще ги имате на разположение през цялата година.

Освен в кулинарията, те се използват също като лечебно средство и в домашната козметика.

Всички подправки увеличават апетита. Да внимават хората, които искат да отслабнат, а тези, които искат да качат килограми – да наблегнат на ароматните треви.

* * *

Разтворими и неразтворими фибри за добро здраве

Коментирай