Дивият чесън – красиво цвете и полезна билка

18.05.2009г. / 09 45ч.
Вергиния Генова
Дивият чесън – красиво цвете и полезна билка

Дивият чесън има много имена: Левурда (мечи лук), див лук, сибирски лук, горски чесън, магьоснически лук, цигански лук и т. н. Може би го знаете под какви ли не имена, само не и под официалното му латинско име, което е Allium ursinum L. Той е един от първите предвестници на пролетта. За разлика от останалите си събратя по лютивост е красив и прилича повече на цвете, отколкото на бурен или лук. Той има свежозелени продълговати листа, почти като на момина сълза. Цветчетата му също приличат на блатно кокиче или на момина сълза, стъблото му е гладко и достига до около 30 см височина.

Расте на сенчести, богати на хумус почви, предимно в широколистни гори. Спокойно може да си го отглеждате и в лехата с цветя в градината.

Дивият лук пониква през април, май. Цъфти с нежни, бели цветчета.
Нарича се мечи лук, защото според народните поверия, след зимния сън мечките го ядат, за да си пречистят стомаха, червата и кръвта.

В народната медицина от стари времена се е използвал едновременно като подправка на ястия и като лечебно средство.

Използва се пресен, когато изсъхне лечебните му свойства изчезват.
Може да го използвате като подправка, нарязан на ситно в салати, супи, върху картофи, месо – общо взето може да се използва за всички ястия, в които обикновено слагаме магданоз.

Някои лекуват кожни болести с дивия чесън, други приготвят лечебна ракия.

Няколко капки сок от листата на дивия чесън могат да бъдат благотворен мехлем за трудно зарастващи рани.

Ракията се приготвя в различните области по различен начин, но принципът е един и същ. В бутилка се слагат нарязани листа от див чесън или луковици, допълва се с домашна ракия и се оставя да престои на слънце 14 дни. След това се приема по една чаена лъжичка, разредена с вода – твърди се, че помага за подобряване на паметта и срещу артериосклероза, безсъние, високо кръвно налягане, виене на свят.

За стомаха и други чревни проблеми пък нарязаните на ситно листа или луковици се заливат с топло мляко, престояват няколко часа, след което се пие по няколко глътки. Отразява се добре при остри и хронични стомашно-чревни разстройства, запек, глисти, хронична кашлица. Пресните листа на дивия чесън пречистват също бъбреците и пикочния мехур и стимулират уринирането.

Лично аз смятам, че дивият чесън е много вкусен и се доверявам на народната мъдрост, че е и полезен. Единственото, което ме дразни в много туристи, че го берат, да не кажа скубят, напълно безотговорно. Наистина дивият чесън има невероятно много приложения и в гората е напълно безплатен, но бих призовала да не се изкоренява. Луковиците са полезни, но както прочетохме, пресните листа не им отстъпват по нищо. Ако безотговорно изваждаме луковиците, скоро няма да може да се радваме на това красиво растение и да се възползваме от лечебните му свойства.

* * *

Свежите зелени подправки
Природна аптека
Невен – calendula

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
georgi damqnov ( преди 9 години )
znaq mqsto obraslo s levorda.okolo 10 dekara.kak se sahranqva.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
mehmedriza ( преди 10 години )
prodavam 4erni i 4erveni borovinki direktno ot bera4 ka4estvoto e garantirano tel 0892204932.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Пенсионер ( преди 10 години )
Дивия чесън е съвсем различно растение от лиордата. По скоро прилича на градинския и с подобни на него листа. Стига височина до 70-80 см и се яде цялото му стебло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Иван Иванов ( преди 11 години )
До Rangel Ivanov: Ракия от див чесън: Нарязани на ситно листа или луковици се напълват, без да се тъпчат, в бутилка до гърлото, след това се заливат с 38 до 40 %-ова житна или друга домашна ракия и бутилката се оставя да преседи 14 дни на слънце или близо до печката. Четири пъти на ден от нея се взимат от 10 до 15 капки в малко вода. http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2011/06/11/div-chesyn-levurda-borec-protiv-stomano-chrevnite-bakterialn.763641
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Rangel Ivanov ( преди 11 години )
Az sam diabetik i mnogo izpolzuvam Divia chesan .Ako niakoi znae kak se sahraniava za po dalgo vreme divia chesan Molia daite mi savet.[koito go e sahraniaval.]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
12345 ( преди 11 години )
В този период навсякъде по зеленчуковите пазари се продава на връзки....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
hristakieva ( преди 11 години )
1 rate up comment 0 rate down comment
hristakieva ( преди 11 години )
За прав път го използвам и мисля, че си струва. Радослав да напише адрес, ще му пратим. Но по-скоро, че ще му мине сезона.:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 0 rate down comment
Иван ( преди 11 години )
До Радослав: Втория коментар е на една моя колежка от Дълги Дел, Монтанско. Аз съм от с Говежда, дивия чесън си го извадих преди години в началото на селото на колежката Емилия и вече много години го консумирам. В двора си Емилия има цяла плантация, която вече се е превърнала в плевел от Див чесън. Тя е съгласна, който иска да иде и да си набере. Над селото около местността "Буков брод" покрай реката, без ограничение има за всеки, кой колкото си иска. Района е гранична зона така ,че не забравяйте личните си документи защото няма да ви подмине гранична полиция. Мястото е много посещавано и заради Младенин вир, достъпно е с автомобил и се намира под бившето гранично поделение. В Google ще видите подробно района и пътя с новите триизмерни снимки достъпни от Google maps.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5 rate up comment 0 rate down comment
Атанасов ( преди 11 години )
едно от най активните и лечебни билки в България ,но не много известен ,със силен имуностимулиращ и очистителен ефект
отговор Сигнализирай за неуместен коментар