Семейство

Ваканция, ваканция! Ами сега?

26.05.2009г. / 09 10ч.
Вергиния Генова
Ваканция, ваканция! Ами сега?

Ваканция, ваканция, ваканция, ура! Но, в повечето случай само за децата. Отново на плещите на родителите се струпва отговорността да измислят и да финансират летните забавления. Какво ще правите вие вашите ваканционно настроени ученици? Вече почти чуваме звъна на последния звънец и вече трябва да сме намислили кога, какво и как. Все още не е късно да съберем и да дадем хубави ваканционни предложения за забави, лагери и игри. Ние ще се постараем да го правим за вас през цялата ваканция, но бих искала да чуя и вашите мнения.

Нека направим най-общ списък – какво и къде могат да правят децата ни през лятото!

Къде ще прекарат децата ви лятото?

На село при баба?
Семействата, които имат по няколко активни баби и лели са в най-изгодна позиция, защото спокойно могат да не си задават много въпроси, като пратят децата за по няколко седмици при всички и ваканцията е свършила.
Предимствата: през цялото лято детето ще бъде с някой близък, за който се предполага, че ще се грижи добре за него. Спестяват се доста финансови ресурси.
Недостатъци: Ако няма подходящи деца за игра, за самото дете би било скучно цяло лято да общува само с възрастни. А и на някои баби и дядовци няма да им е леко, ако имат по-палави внучета. Има опасност роднинските връзки да се обтегнат и да има дрязги и натяквания от типа: моето дете го гледа само една седмица, а на брат ми цял месец...

На лагери?
Много от училищата, самодейните състави, занималните, кръжоците и т. н. организират летни планински и морски лагери. А някои дори лагери в чужбина.
Предимствата: децата ще бъдат в своята среда, ще играят с приятелчетата си и ще се забавляват. Не е изключено да придобият ново умение, да научат нещо полезно и интересно.
Недостатъци: лагерите обикновено са кратки, за около 10 дни максимум, но затова пък скъпи. И в този аспект на някои родители ще им е по-трудно да запълнят цялата ваканция само с лагери. А и на децата бързо им домъчнява за в къщи.

На занимални в града?
Ако няма кой да гледа детето, много родители прибягват към този вариант. И търсачките в Интернет работят на пълни обороти.
Предимствата: Всяка вечер детето си е у дома. Отново има шанс да научи нещо ново и интересно, както и да прекара времето си забавно. Тук зависи много от избора на мястото и персонала. Някои водят децата в градинки, музеи, зоологическата градина, басейни... други предпочитат да ги занимават на място.
Недостатъци: Ако детето цяла година е пътувало дълго и изморително до училище и обратно, този тип занимания може би няма да ги усети като ваканция, а отново като изморително мотаене насам натам из града. Такъв тип занимални (в зависимост от услугите, които предлагат) също не са особено евтини – започват от 15-20лв на ден. Разбира се евтино и скъпо е много относително понятие и на някои родители може този вариант да им се види супер изгоден и без пари.

С мама на работа?
Не е разрешено? Така ли? Зависи коя е мама и къде работи!
Предимства: детето е винаги с вас. Както казахме зависи коя е мама и къде работи. Ако мама е шефката, спокойно може да вмени на някоя от служителките си грижата за малкия член. Да не говорим, че персоналът приема присъствието на деца като разведряващ атмосферата знак. Естествено, че ще е много по-забавно да прекараш следобеда в парка, отколкото пред компютъра, стига да не искат нищо повече от теб, разбира се.
Недостатъци: Ако обаче работим на незавидна позиция и работата ни е супер натоварена, всички предимства се превръщат в недостатъци и присъствието на детето може да ни коства работата. Лошото в случая е, че в тази ситуация се намират най-нископлатените хора, които не могат да си позволят нито един от гореизброените варианти, пък и дори да успеят да пратят детето на един лагер – лятото е дълго.

Цялото семейство си взема отпуската на смени?
Предимства: Ако детето си има семейство от двама родители плюс работещи баби и дядовци, ваканционната сметка може да излезе и няма да има разочаровани. Две седмици с мама и тате на море, две с едната баба и дядо на планина, две с другите баба и дядо в чужбина на пример и после пак отново.
Недостатъци: Твърде идеалистичен модел за нашата действителност и много рядко приложим. Пък дори детето да си има и мама и тати, не е добра идея да ползват по различно време отпуска си, само и само детето да има кой да го гледа. Току виж, ако прекалено дълго процедират по този начин, семейството да се разпадне.

Само в къщи?
Предимства: Детето се учи на самостоятелност. Да, но зависи на каква възраст е детето. Ако ние правим плановете му все още за лятната ваканция се предполага, че е във възраст, в която се нуждае от възрастен придружител.
Лично аз в тази ситуация не виждам предимства нито за детето, нито за родителите му.
Няма да се лъжем, че понякога се налага. На едни по-често, на други по-рядко и може да обсъдим полезни идеи и за този случай.
Недостатъци: Като се започне, че ще се притесняваш от сутрин до мрак къде е и какво прави детето и като го заключиш в апартамента – за по-сигурно – да не му се случи нещо лошо навън – най-малкото е застрашено от обездвижване. Като цяло малко дете само в къщи е най-лошия вариант, да не говорим, че вече би трябвало и да е наказуем.
Други предложения?

* * *

Един ден отпуск за родители – дали е достатъчно?

Коментирай