Мода

Студенти представиха дизайнерски модели бельо

28.05.2009г. / 23 56ч.
Мария Дуковска
Студенти представиха дизайнерски модели бельо

17 студенти от Националната художествена академия се включиха в националния дизайнерски конкурс за бельо, който се проведе на 27 май 2009 г. в столичен хотел. Младите таланти представиха свои авторски модели, вдъхновени от митологията, киното, музиката, художественото изкуство на националния финал, част от световния конкурс за таланти “Triumph Inspiration Award” 2009.

Големият победител в конкурса стана Искрен Лозанов, студент в 3-ти курс в НХА. Той спечели награда – 6-седмичен стаж в модно списание, както и възможността да се състезава на световния финал на конкурса, който ще се проведе през септември в Милано. Както през 2008 г., така и сега, моделът, удостоен с първа награда на световния финал, ще се адаптира от дизайнерите на “Триумф” и през 2010 г. ще бъде пуснат за производство като лимитирана серия, която ще се продава в избрани магазини по цял свят. Освен това, неговият автор ще получи награда от 15 000 евро. Класираните на второ и трето място на световния финал автори на дизайнерски проекти ще получат съответно 10 000 и 5 000 евро.

Почетното второ място на българския финал спечели Ина Чокова, II курс бакалавър, със своето дизайнерско творение “Кармен”. Миглена Карова, II курс магистър, зае трето място в националния финал с модела си, вдъхновен от иконата Европа. Те спечелиха съответно четириседмичен и двуседмичен стаж в модно списание.

Творческите проекти на студентите бяха оценявани от авторитетното жури в състав: председател – Дора Блек-Хемплер, проф. Любомир Стойков – председател на Академията за мода и преподавател в НХА; проф. Майа Богданова – дизайнер и преподавател в НХА; Мария Георгиева; Александра Иванова – автор и продуцент на предаването “Огледала” и известната българска дизайнерка Аля Милушева, носителка на “Златна игла” на Академията за мода за 2008 година.

Още снимки от финала на конкурса
Видео поглед

* * *

120 рокли не стигнаха на Аля Милушева да облече финала на “Мис България 2009”
Класически цветове и закачливи нюанси са на мода в прическите
Сезонът на бялото

Коментирай