Семейство

Неплатен отпуск за лятната ваканция на децата

04.06.2009г. / 15 41ч.
Аз жената
Неплатен отпуск за лятната ваканция на децата

Лятото идва и много родители са в безизходица какво да правят с децата, които излизат в дълга ваканция. Лагерите и детските школи са частично решение, което обаче е свързано с не малки разходи, а и не може да обхване целия, 3 месеца и половина период. Бабите са друго спасение, но не за всеки – има много работещи баби или такива, които по една или друга причина не могат да се обвържат с гледането на децата. Да е само детето у дома, при по-малките също не е решение.

Получихме писмото на Р. Т., 30 г., Варна, която поставя добре въпроса за отпуск на един от родителите по време на ваканцията:

“Здравейте всички! Моят проблем е малко по-различен, но все пак ще попитам. Имам дете на 6 г. През летният сезон не искам да посещава детска градина, първо защото е адска жега, и второ сме против сборните групи. Освен това ДГ ще бъде затворена за един месец поради ремонт. Всички в сем. ми работят и няма кой да се грижи за детето. Имам ли право да искам два месеца НЕПЛАТЕН ОТПУСК? Длъжен ли е работодателят да удовлетвори молбата ми или може и да ме уволни? Благодаря!”

Уважаема Р. Т.,
Работодателят не е длъжен да удовлетвори молбата Ви, по принцип имате право на един месец неплатен отпуск, а вторият няма да Ви се брои за трудов стаж. Но Вашият работодател може да го откаже. Да Ви уволни – не може, ако се е съгласил да Ви даде отпуск. Можете да поискате отпуск, но той може и да Ви бъде отказан.

Успех на всички с организирането на летните занимания на децата!

* * *

Ваканция, ваканция! Ами сега?

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Даниела ( преди 11 години )
Аз също от позицията на личния опит потвърждавам че няма проблем да се вземе такъв отпуск. Всичко е както казва Сия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Сия ( преди 11 години )
Това не е точно така. Ако майката или бащата не е използвал/а 6-те месеца неплатен отпуск, който й/ му се полагат за гледане на дете до 8-годишна възраст, може да се възползва от него (Това са онези 6 месеца неплатен отпуск, които можеш да ползваш като изтекат 2-те години платено майчинство). Те не се "разрешават" - за тях се пуска заявление до работодателя 2 седмици преди периода, а той трябва да включва поне 5 работни дни. Иначе този отпуск може да се ползва на части. Миналата година на мене лично ми се наложи, така че говоря от личен опит. Всичко това е регламентирано в чл. 167а от КТ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време