Здраве и красота

Остеопорозата и дефицитът на витамин D – поредица беседи

23.06.2009г. / 11 33ч.
Аз жената
Остеопорозата и дефицитът на витамин D – поредица беседи

Асоциация “Жени без остеопороза” организира поредица от пациентски срещи и беседи в страната на тема: “Остеопороза – рискови фактори и дефицит на Витамин D”. Бургас, Пловдив, София и Варна са първите градове, където ще се разяснят начините за профилактика чрез промяна на храненето и качеството на живот. Срещите се провеждат с любезното съдействие на Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве – РИОКОЗ, като желаещите ще имат възможност да измерят състоянието на костната си плътност.

На 24 юни от 16.00 часа д-р Екатерина Господинова от Център по остеопороза-Бургас в хотел Аква (к-с “Изгрев”, бул. “Демокрация”) ще спре вниманието на изменяемите фактори, които могат да спрат развитието на остеопорозата, която е сред най-широко разпространените и водещи до смъртност и инвалидизация заболявания на съвременното общество. Входът е свободен. Акцентът на беседите е върху дефицита на витамин D, който е разпространен проблем при болните от остеопороза и пречи на правилното усвояване на калция в организма. Темата е много актуална през летния сезон, когато чрез използване на различни слънцезащитни кремове и лосиони, както и увеличеният престой в затворени помещения влияят негативно върху синтеза на витамин D от организма. Знае се, че той е отговорен за доставяне на важните строители на костите калций и фосфор, които спират “омекването” им, в резултат от слабата минерализация.

Д-р Господинова ще спре вниманието на аудиторията върху болестта и рисковите фактори – изменяеми и неизменяеми, които могат да подобрят профилактиката и начина на живот на хората в напреднала възраст. Правилното хранене, двигателна активност и прием на Витамин D могат да повлияят значително върху здравословното състояние, за което ще говори специалистът.

Повече информация относно поредицата от беседи в страната ще получите на телефон 980 50 22 (вт.- четв. 14-16ч.), 0888 26 21 95, Асоциация “Жени без остеопороза”.

* * *

Добре изглеждащи възрастни жени - как?
Чаят укрепва женските кости

Коментирай
Здраве и красота