Холестеролът е вреден, знаем. Но най-вече вреди на сърцето. Затова е важно как се храним, за да намалим холестерола и всички свързани с него болести на сърцето и сърдечно-съдовата система.
Учените казват, че има пряка връзка между холестерола и храната, която консумираме.
Ограничете консумацията на храни богати на холестерол.
Най-богатите на холестерол храни са:
мозък
бъбреци
яйца
хайвер
гъши черен дроб
месо от гърдите на агне, теле
масло
майонеза
Най-бедните на холестерол храни са:
плодове и зеленчуци
нискомаслено кисело мляко
Ето и няколко съвета:
- яжте по-малко наситени мазнини – червено месо, млечни продукти, готови храни
- яжте повече ненаситени мазнини – олио, риба, ядки
- заместете маслото със зехтин
- консумирайте повече фибри
- заместете млечните пълномаслени с нискомаслени продукти
- не яжте повече от 2-4 яйца на седмица.
Важно – холестеролът се намира изключително в храните от животински произход.
По материали от “Диета портфолио”, ИК Сиела 2009.
* * *