Семейство

Гормитите ни завладяват

14.07.2009г. / 10 46ч.
Вергиния Генова
Гормитите ни завладяват

Игри с гормити, карти с гормити, филмчета с гормити, играчки гормити... навсякъде гормити. Всички, които имат малки момченца и до които гормитското нашествие е достигнало вече знаят за какво става дума.

Гормитите буквално ни завладяват – завладяват съзнанието, финансите и всички празни шкафове и кошове у дома. Децата дотолкова са погълнати да си говорят за гормитите, да играят с тях, че дори започват да ги сънуват. Лошо ли е?...

Зависи от гледната точка и от степента на обсебване. Определено тези странни създания от народа на гората, водата, земята, и да не забравям лошите – от народа на лавата – могат да развиват въображението на децата.

Като добавим, че някои от детските вериги магазини не предлагат картите и играчките с описание на български, при голямо старание децата могат и да понаучат английски, че дори и гръцки език. Но ако купувате подобни играчки, с такива утопични мисли – откажете се – дори описанието да е на китайски, децата пак ще си играят прекрасно, измисляйки свои правила, без да разбират и две думи от написаното.

Друг е въпросът трябва ли да позволяваме на децата да играят с подобни страшни и зловещи играчки? Определено вкусът на майките се различава от този на децата. В градинката може да ви се е случвало да ставате свидетели на разговор между възторжен малчуган и неговата майка, в който детето много екзалтирано да описва колко прекрасен е еди си кой гормит, какво може да прави той, а майката да се чуди как да каже, че това чудовище е меко казано грозновато. Явно съвременните деца имат някакво естествено влечение към естетиката на грозното или пък ние самите я култивираме умишлено или неумишлено у тях.

А може би те се научават да откриват красивото и в странното, което определено е полезно умение в съвременния свят. Значи ли, обаче, че те по-лесно ще приемат различията между хората, смятайки това за нормално?

Но всъщност новата мода всред момченцата да събират малки пластмасови човечета, не е ли все старата мода – децата да събират малки човечета, да създават своя войска, свой свят, в който да се учат да живеят. Дали ще са оловни войничета, дървени кончета или гормити, забележете, децата играят по един и същи начин.

Тъй като все нямаме възможност да посетим един, точно определен магазин, в който трябва да открием миниатюрни дракони, докато ме чака да се наканя, моето дете строява в редици най-обикновени камъчета, които прекрасно се изживяват като огнедишащи дракони. Явно на определена възраст децата имат нужда да подреждат, да измислят и да симулират различни ситуации. Дали ще бъде с гормити, камъчета или пластилинени човечета – играта трябва да продължи и според мен е полезно за децата.

* * *

Плюшени играчки и грижи за тях
За детето и играчките
Кое не е детска играчка?
Цял куп играчки...
Играчките – “колкото повече толкова повече... или”
Още за детето - речта, играта и играчките
Най-щастливият ден - моят рожден ден!
Психичното развитие при деца 0-3 г.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
vanyo ( преди 11 години )
az mnooooooo cooo obicham gormitite imam 80 i niakolko gormita sega subiram final evolution
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
жоро ( преди 11 години )
аз и моите приятели много обичаме ГОРМИТИ играем и ги разменяме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар