Здраве и красота

Здравно значение на качеството на мазнините при хранене

31.07.2009г. / 12 13ч.
Аз жената
Здравно значение на качеството на мазнините при хранене

Меморандум от Международната Експертна Среща на специалисти по хранене, провела се в Барселона, Испания, на 2 февруари 2009 г.

Препоръки за режима на хранене

  • Целта на тези препоръки е предпазването от хронични болести и подкрепата към доброто здраве.
  • Количеството мазнини е важен фактор, който се определя от поетата енергийна стойност. Тази енергийна стойност трябва да бъде съобразена с изразходваната енергия, за да се постигне и поддържа здравословно тегло.
  • Количеството мазнини при режима на хранене е важно за нормалния растеж и развитие и има доказано влияние върху нивото на холестерола в кръвта и появата на сърдечносъдови заболявания.
    • Мазнините могат да осигуряват до 30-35% от ежедневния енергиен прием.
    • Наситените мазнини би трябвало да осигуряват не повече от 10% от ежедневния енергиен прием.
    • Незаменимите полиненаситени мазнини (омега 6 и омега 3) би трябвало да осигуряват от 6 до 10% от ежедневния енергиен прием.
    • Приемът на транс мазнини трябва да е по-малко от 1% на ден.
    • Остатъкът от приема на мазнини може да се осигурява от мононенаситени мазнини.

    Храни

  • Основният източник на наситени мазнини са високомаслените млечни продукти (масло, пълномаслени млека, високомаслени сирена, сметана), тлъстото месо, животинските мазнини (свинска мас), както и палмово масло, кокосово масло и закуски, богати на мазнини (например сладкиши, тестени продукти, пържени продукти).
  • Основните заменими източници на транс мазнини са отчасти хидрогенираните масла . Говеждото месо, свинското, агнешкото, маслото, млякото и други млечни продукти съдържат естествени транс мазнини.
  • Важни източници на ненаситени мазнини са: растителни масла като соево масло, масло от рапица, слънчогледово масло, зехтин, риба,, ядки, зърнени храни и продукти направени от тях, като например мек маргарин и неговите производни.
  • Основните производители на храни значително са намалили съдържанието на наситени и транс мазнини в храните.
  • Съществени ползи в начина на хранене могат да бъдат постигнати, когато високомаслените млечни продукти се заменят с нискомаслените, тлъстото месо – с крехко месо и риба, както и замяната на продукти с наситени животински мазнини с растителни. Това значително би намалило рисковите фактори за сърдечносъдови заболявания.

. . .

Международната среща на експертите (IEM) се обръща към учени, здравни специалисти, правителства, хранителната индустрия, здравните институции и медиите по света да се застъпят и подкрепят една последователна и ефективна комуникация, така че да се подобри качеството на приеманите мазнини навсякъде по света и да популяризират превенцията на хроничните заболявания в името на доброто здраве.

Не сме съвсем наясно за мазнините в храната ни

Коментирай
Свободно време