Здраве и красота

Диана Любенова поведе битката с рака на гърдата

10.08.2009г. / 14 27ч.
Мария Дуковска
Диана Любенова поведе битката с рака на гърдата

Актрисата Диана Любенова е новият посланик на кампанията срещу рака на гърдата „От любов към живота”. След проведено on-line гласуване, 8000 души, съпричастни на каузата, определиха известната актриса като наследник на Цветана Манева и Мария Гроздева в борбата с най-женската болест.

Посланиците на добра воля в кампанията през 2008г. - Цветана Манева и олимпийската шампионка Мария Гроздева обобщиха резултатите за изминалата година. За периода на тяхната мисия са осигурени средства за извършаването на задължителните профилактични прегледи за рак на гърдата на 9025 жени. Прегледите са реализирани с мобилния мамограф и ехограф и специалисти на НОМЦ в градовете София, Търговище, Смядово, Омуртаг, Попово, Разград, Исперих, Кубрат, Стражица и др. В резултат на мамографските прегледи са диагностицирани с доброкачествени образования 207 жени, а злокачествени и суспектни са 24 случая, като всички са насочени за допълнителни изследвания и лечение.
И двете прекрасни дами споделиха, че след участието си в кампанията са станали по-внимателни към здравето си и редовно се преглеждат при специалист.

Най-важната част от борбата с коварната, но лечима болест, е превенцията, допълни и новият посланик на кампанията Диана Любенова. Актрисата благодари за доверието в нея, довело до избора й и обеща да бъде много отговорна в новата си социална роля. Красивата дама сподели желанието си да спечели за каузата още много поддръжници по време на своя "мандат".

Основна цел на кампанията „От любов към живота” е да информира българската жена за необходимостта от редовни прегледи и да съдейства за една по-достъпна профилактика, защото ракът на гърдата е напълно лечим при ранно диагностициране. Това е и роля на Посланиците в кампанията - чрез личния си пример и общественото доверие, което имат, да мотивират и вдъхновяват активните българи да бъдат съпричастни и съзнателно да се предпазват от последиците от една от най-страшните женски болести.

За кампанията срещу рака на гърдата в България

Според официалната статистика на Български национален раков регистър всяка 10-та българка е застрашена от рак на гърдата, а всяка година от рак на гърдата в България заболяват над 3 500 жени. В световен мащаб всяка година 1 000 000 жени се разболяват от рак на гърдата, а близо 200 000 жени умират от това заболяване – цифра, която не може да бъде пренебрегната, защото открит навреме, ракът на гърдата е 100% лечим.

През 2005 г. и 2006 AVON България закупи и дари на Национален онкологичен медицински център мобилна апаратура (мамограф и ехограф) за безплатни профилактични прегледи в населените места без специализирана за диагностика апаратура. Всички средства от продажбата на продукти от розовата благотворителна серия на AVON „От любов към живота” – брошки, гривни, ключодържатели, аксесоари за мобилен телефон, плюшени мечета и др., както и единствения български продукт от серията – розова тениска, осигуряват ежегодно поддръжката на мобилната апаратура.

***
Още информация за кампанията "От любов към живота"

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Anna ( преди 11 години )
Диана е разкошна жена. Много се радвам, чe именно тя е новото лице на тази кампаня. Пожелавам и успех!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар