Писна ми

Дискриминирани сме, но не си знаем правата

13.08.2009г. / 07 51ч.
Аз жената
Дискриминирани сме, но не си знаем правата

Проучване на Евробарометър показва, че дискриминацията, основаваща се на етнически произход (62%), се смята за най-разпространената форма на дискриминация в Европейския съюз, следвана от дискриминацията, основаваща се на сексуална ориентация (51%) и увреждане (45%). Проучването сочи още, че европейците приемат изключително добре идеята да имат за съсед човек от повечето малцинствени групи. Въпреки това, една четвърт от европейците биха се чувствали дискомфортно, ако имат за съсед човек от ромски произход, в сравнение с едва 6%, когато става въпрос за съсед с различен от техния етнически произход. Същевременно 15% от анкетираните твърдят, че са били дискриминирани през последните 12 месеца, като 29% посочват, че са станали свидетели на проява на дискриминация към друг човек през същия период. Интересен факт е, че като цяло се смята, че дискриминацията започва да намалява, макар и не с прекалено бързо темпо.

Общи факти за дискриминацията в Европа
15% от европейците посочват, че са усетили проява на дискриминация или тормоз лично срещу тях, основаваща се най-малко на един от дискриминационните признаци – увреждане, расов или етнически произход, възраст, сексуална ориентация, религия или убеждения. Най-често съобщаваният признак за проява на дискриминация е въз основа на възрастта (6%).  Повече от половината европейци (53%) твърдят, че не знаят какви са техните права, ако станат жертва на дискриминация или тормоз. Една трета (33%) посочват, че знаят своите права, докато останалите дават отговор „зависи“ (11%).

Равни възможности на работното място
Европейците подкрепят в голяма степен прилагането на конкретни мерки за осигуряване на равни възможности на работното място. 83% от европейците подкрепят мерки, насочени към осигуряване на равни възможности на хората с увреждания, 80% на хората, които са дискриминирани, заради възрастта, както и 72% на хората с различен расов и етнически произход. 70% от европейците подкрепят мерки, осигуряващи равни възможности на хората, изповядващи различна религия или убеждения.
Европейците подкрепят в голяма степен редица мерки, насочени към увеличаване на равните възможности на работното място. Това включва контрол на процедурите за наемане, което се подкрепя от 71% от европейците, и включване на етническите малцинства в работната сила, подкрепяно от 57% от анкетираните.

Дискриминация, основаваща се на:

Расов и етнически произход
47% от анкетираните роми посочват, че са били дискриминирани поне веднъж през последните 12 месеца, като са станали обект средно на 11 случая на дискриминация за същия период. (Агенция на Европейския съюз за основните права (FRA): „Роми 2009 г.“)
Между 66% и 92% от ромите, в зависимост от държавата, в която е проведено проучването, не са съобщили за последната проява на дискриминация спрямо тях през последните 12 месеца на компетентна организация или на мястото на проява на дискриминацията. Главната причина, поради която не са съобщили своя случай на проява на дискриминация, е, че „нищо нямаше да се случи или да се промени“.
Средно 86% от ромите не могат да посочат името на организация, която би им помогнала, ако станат жертва на дискриминация.
Като цяло европейците ще се чувстват много комфортно, ако имат за съсед човек от различен етнически произход. Въпреки това средностатистическият анкетиран европеец няма да се чувства много комфортно, ако има за съсед политически ръководител от малцинствена етническа група. По отношение на ромската принадлежност 24% от европейците няма да се чувстват много комфортно, ако имат за съсед човек от ромски произход.

Религия или убеждения
Средно 1 от всеки 3 европейски мюсюлмани (34% от мъжете и 26% от жените) твърдят, че са станали жертва на дискриминация през последните 12 месеца. Мюсюлманите, които са посочили, че са били обект на дискриминация, твърдят, че са дискриминирани средно 8 пъти за същия период. (FRA: „Мюсюлмани 2009 г.“)
Средно 79% от европейските мюсюлмани не са съобщавали за последния случай на дискриминация спрямо тях през последните 12 месеца на компетентна организация или на мястото на проява на дискриминацията. Главната причина, поради която не са съобщили своя случай на проява на дискриминация, е, че „нищо нямаше да се случи или да се промени“ (59%), докато много други (38%) не са виждали никакъв смисъл да съобщават за съответната проява на дискриминация, тъй като тя е била просто „част от нормалното им ежедневие“.
Средно 80% от анкетираните мюсюлмани не могат да посочат името на организация, която предлага помощ или консултации на хора, станали обект на дискриминация.
Средностатистическият европеец ще се чувства изключително комфортно, ако има за съсед човек, изповядващ различна религия или убеждения. Анкетираните приемат още по-добре идеята да имат за съсед човек, принадлежащ към малцинствена религиозна група, който заема най-високото политическо положение в тяхната държава.


Увреждане
10% от населението на ЕС (50 милиона души) са хора с увреждания. Този брой се равнява на населението на Белгия, Чешката република, Гърция, Унгария и Холандия взети заедно. (EDF 2009)
Сред хората с увреждания процентът на безработица е от два до три пъти по-висок от този на хората без увреждания, като едва 16% от хората с ограничени възможности на трудовия пазар могат да получат работа с малко помощ.
Колкото по-тежка е степента на увреждане, толкова по-ниско е нивото на участие на трудовия пазар. Едва 20% от хората с тежки увреждания са заети в сравнение с 68% от хората без увреждания.
По 10-точковата „скала за комфорт“ средностатистическият европеец отчита степен на комфорт 9,1, ако съседът му е човек с увреждания. Повече от 6 от всеки 10 анкетирани лица (61%) посочват, че биха се чувствали напълно комфортно в този случай. На въпроса как биха се чувствали, ако имат за съсед човек с увреждания, който заема възможно най-високия политически пост, се отчита малко по-ниска средна степен на комфорт, която въпреки това продължава да е висока – 8,0.

Възраст
В ЕС-27 на всеки човек на възраст от 65 години или повече се падат четирима души в работоспособна възраст (15-64 г.). (Евростат 2008 г.)
Европейците са по-склонни да приемат, че младите хора и възрастните хора не постигат лесно споразумение по въпроса кое е най-доброто за обществото (69%) и са по-склонни да не приемат, че възрастните хора са тежест за обществото (85%).
Две трети от европейците смятат, че тяхното правителство трябва да улесни възможността възрастните хора да продължат да работят след навършване на задължителната пенсионна възраст, ако те желаят.
Средностатистически анкетираните приемат по-добре идеята човек под 30 г. да бъде избран на най-високата политическа длъжност в страната, отколкото идеята да бъде избран човек на възраст над 75 г.. Те изразяват сериозни съмнения към заемането на най-висок политически пост от лица над 75-годишна възраст.

Сексуална ориентация
В държавите със силно законодателство, което защитава правата на хомосексуалните и бисексуалните лица, включително правото за създаване на законно партньорство, общите нагласи към подобни лица са по-положителни. Нагласите към трансполовите лица са значително по-отрицателни в сравнение с нагласите към хомосексуалните и бисексуалните лица. (FRA 2008)
Средностатистическият европеец се чувства сравнително комфортно от идеята да има за съсед хомосексуалист. 45% твърдят, че ще се чувстват напълно комфортно от този факт, докато 9% дават спонтанен отговор, че им е безразлично. Степента на комфорт от съседство с хомосексуален политически ръководител е малко по-ниска.
По 10-точковата скала анкетираните шведи (9,5), холандци и датчани проявяват най-висока степен на „комфорт“ (9,3) от идеята да имат за съсед хомосексуалист, докато тези резултати са много по-ниски в Литва (6,1), Латвия (5,5) и България (5,3).

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
az ( преди 11 години )
Хора, бъдете човеци и после българи.Престанете да се делите на религии и малцинства. След като живеем в България , всички сме БЪЛГАРИ. Вижте умниците в Америка- събраха всевъзможна *** и я направиха нация.Там се казва АМЕРИКАНЕЦ с руски, заирски,мексикански и незнам какви още корени.Всички сме БЪЛГАРИ, а корените всеки сам да си знае.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
POLI ( преди 11 години )
TOGAVA SLED KATO OPREDELQT VAZRASTTA NIE KAK SHTE RABOTIM DO 60 GOD,SLED KATO NIKOI NE NI ISKA.TARSQT DO 35,AMI TEZI NAD 35,40,45,50 KAKVO DA PRAVQT.DA UMIRAT LI?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Кольо ( преди 11 години )
Вижте тези резултати от Гугъл с определени ключови думи, които определят, до известна степен, отношенията на хората към определена група. Тези резултати до известна степен рефлектират върху това кои са дискриминирани. Тези с по-ниски резултати има голяма вероятност да са по-дискриминирани, но не е задължително.Резултати 1 - 10 от около 765 000 за аз детето. (0.09 секунди)Резултати 1 - 10 от около 2 430 000 за аз жената. (0.06 секунди) Резултати 1 - 10 от около 646 000 за аз мъжът. (0.10 секунди) Резултати 1 - 10 от около 1 040 000 за аз българинът. (0.12 секунди) Резултати 1 - 10 от около 89 200 за аз ***. (0.33 секунди) Резултати 1 - 10 от около 79 100 за аз ромът. (0.24 секунди) Резултати 1 - 10 от около 34 900 за аз геят. (0.29 секунди) Резултати 1 - 10 от около 15 200 за аз лесбийката. (0.27 секунди) Резултати 1 - 10 от около 362 000 за аз бисексуалният. (0.30 секунди) Резултати 1 - 10 от около 43 100 за аз хетеросексуалният. (0.24 секунди) Резултати 1 - 10 от около 63 800 за аз хомосексуалният. (0.23 секунди) Резултати 1 - 10 от около 336 000 000 за жена. (0.21 секунди Резултати 1 - 10 от около 4 360 000 за мъж. (0.19 секунди) Резултати 1 - 10 от около 235 000 000 за дете. (0.30 секунди) Резултати 1 - 10 от около 1 690 000 за българин. (0.21 секунди Резултати 1 - 10 от около 195 000 за ***. (0.23 секунди) Резултати 1 - 10 от около 562 000 за роми. (0.18 секунди) Резултати 1 - 10 от около 7 970 000 за гей. (0.13 секунди) Резултати 1 - 10 от около 16 000 000 за лесбийка. (0.25 секунди) Резултати 1 - 10 от около 21 600 за бисексуален. (0.14 секунди) Резултати 1 - 10 от около 44 500 за хетеросексуален. (0.15 секунди) Резултати 1 - 10 от около 61 300 000 за хомосексуален. (0.25 секунди) Резултати 1 - 10 от около 25 100 за аз турчинът. (0.30 секунди)Резултати 1 - 10 от около 190 000 за турчин. (0.28 секунди) От редакцията:Благодарим. Можете обаче да сте сигурни, че ако фирмата ни беше продължила с "аз-...", резултатите щяха да са други. В този смисъл сме длъжници на мъжете, защото сайтът ни се казва spas.bg, а не az-majat.bg. :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
неджмие ( преди 11 години )
Усетих дискриминациата на своа гръб.Пример -кандидатствам за работа аз и една българка .Аз с повече стаж с ПКС,а назначават нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Dani ( преди 11 години )
В кой век живеем бе хора?докога с тази дискриминация?докато човек гледа само тъмната страна на нещата и търси само негативното,то винаги ще го намира...Ако искаме да живеем в хармония не само със себе си,но и с всички останали,независимо кой какъв е,откъде е и т.н,то е време да се освободим от всички предразсъдъци и наложени стереотипи!!!Всеки един гражданин на тази държава има права,всеки прави своя избор свободно,но това дали има дискриминация или не,е май само в главите на онези,за които тя съществува,те сами я създават...просто е време да се освободят от омразата,злобата,агресията и да видят света с други очи,защото има много зло,много лошотия,но когато тя е водеща и ни заслепи,то няма как да видим доброто...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
А.Петрова ( преди 11 години )
Всяко демократично общество се състои от граждани с еднакви права, в момента в който стане дума за правата на малцинствата, всъщност вече говорим за привилегиите на малцинствата. А работа надали някъде им е отказана, по простата причина че те и не я търсят. Просто живеят от помощи и кражби. Къде са обаче правата на окрадените и на баламите дето работят, плащат данъци и издържат лентяите, които пък тъй като не са на работа, използват момента да рабият нечие жилище или да направят някоя друга простотия. Къде са правата на цели села, тероризирани от *** набези? А това им позволяват политиците, за които те са електорат, който им нужен щом наближат избори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Лъчезар ( преди 11 години )
Анелия Петрова, ако оставите настрана расистките си предубеждения ще Ви е по-лесно да схванете обективната обстановка. Докато се опитвате да делите българите на "всякакви малцинства" и "останалите граждани" ще Ви е трудно да раберете какво означава "всеобщи хуманни ценности".От друга страна сама казвате: "Ромите са толерирани...". Сърдете се не на тях, а на тези, които си позволяват да ги толерират в едно или друго - на политичската класа. Ако за мене нямаше последствия и аз нямаше да си плащам тока - никой не бяга от благото. ;)Опитайте обективно да си представите какво е да си *** дете и да израсънеш в относително затворена малокултурна среда, да минаваш ецедневно покрай расистки надписи "*** ***", в последствие да ти отказват работа заради това, че си ром и може поне малко да да се доближите до трагичната истина за тези хора.Фразата "Те са си виновни за положението" е точно както изказването на оня пловдивски лекар, отказващ продължаване срока на шофьорските книжки на глухи пловдивчани с аргумента "Да не сте ги раждали такива!"Всяко общество се състои от различни групи или "малцинства" по различни признаци - жени, пенсионери, роми, турци, инвалидизирани, бременни, хомосексуални, рокаджии, чалгаджии, мюсюлмани, вегетарианци... и какви ли още не. Разумният човек се стреми да намери схемите за сплотяване, бидейки един народ, а не за раделяне и насъскване едни срещу други.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Анелия ( преди 11 години )
За каква дискриминация на етническа основа говорите? Ромите били дискриминирани??? Българите сме дискриминирани в собствената си държава!!! Ромите са толерирани навсякъде и за всичко! Те имат права, българите имат само задължения!!!Жалко, че не съм емигрирала досега, а вече съм на възраст, на която не ми се започва от нула. Иначе едното ми дете вече живее и работи в чужбина, другото също има намерение. И няма за какво да се връщат в държава, която не си цени собствените граждани, а толерира всякави "малцинства".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
ZOIA ( преди 11 години )
az sam s uvrejdane i se e spekuliralo s moito zabolqvane na rabotnoto mi mqsto i ne samo tam a i drugade pomogna mi dobra prokurorka ina4e htq da piha do xelzinskiqt komitet
отговор Сигнализирай за неуместен коментар