Свободно време

Забраниха на мюсюлманките във Франция да се къпят

18.08.2009г. / 10 04ч.
Аз жената
Забраниха на мюсюлманките във Франция да се къпят

Властите във Франция забраниха на мюсюлманките да се къпят в бански костюм, който по ислямските канони трябва да закрива цялото тяло. Той представлява дълга свободна дреха, напомняща гащеризон, с качулка за главата.

Всичко започнало, когато през юли 35-годишната Карол, мюсюлманка с френски произход, с такъв костюм няколко пъти посещавала басейна в Емернвил, източно предградие на Париж. През август работещите в басейна й забранили да плува в такъв вид, като се позовали на хигиенни съображения. Те цитирали правилника за посещение в басейна, според който има точка, забраняваща къпането с дрехи.

Карол е израстнала е в обикновено френско семейство. На 17 години по собствена воля приема исляма. Тъй като във Франция не продава такава дреха, тя купила своя бански от Дубай. Изобщо не е искала да шокира обществеността, а само да поплува заедно с децата, но с друг бански това би било невъзможно.

В последно фреме френските власти търсят допълнителни способи да ограничат носенето на женската мюсюлманска дреха параджи, която според президента на страната Никола Саркози, „унижава достойнството на жената”. През юни 2009 г. френската Национална Асамблея назначава комисия от 32 депутати, които трябва в срок от половин година да съберат информация и да решат как да ограничат носенето на паранджи. „Не можем да допуснем в нашата страна да има жени, които са пленници на своите дрехи, отделят ги от обществения живот и ги лишават от индивидуалност”, казва Саркози. През 2004 г. във Франция беше приета официална забрана за носенето в държавините училища на мюсюлмански забрадки.

Във Франция живее най-многобройната в Европа мюсюлманска общност, наброяваща около 5 милиона души.

„Това е просто дискриминация - казва Карол пред френски вестник. - Няма да се примиря и ще се боря да защитя правата си. Ако не сполуча, ще се наложи да напусна Франция” - добавя тя. 

Местните власти подкрепят идеята за премахване на традиционните мюсюлмански дрехи на публични места. Правилата важат за всички, без значение от раса и религия. Общественото здраве трябва да бъде пазено, а плътните дрехи и забрадки могат да разнесат бактерии и вируси. Случаят е много идентичен с положението на нудистите, които също защитават правата си, но все още посещават специални плажове.

Дискриминирани сме, но не си знаем правата

Коментирай
32 rate up comment 8 rate down comment
emi ( преди 11 години )
Naistina tova e diskriminatsiq,no za baseynite sim siglasna da ne se dopuskat,no navin nqma pravo tova si e li4no jelanie
отговор Сигнализирай за неуместен коментар