Меню
Готварство

Рецепта за рататуй

07.09.2009г. / 08 34ч.
Вергиния Генова
Рецепта за рататуй

Рататуй е френска селска манджа, позната на всички от едноименното анимационно филмче. Приготвя се лесно, бързо и не е за подценяване, защото е и вкусна и здравословна.
Може би всеки има своя начин на приготвяне на рататуй.
Моят е много лесен:

Продукти:
Тиквички – 1-2 броя
Кромид лук – 1 голяма глава
Зелени чушки – 2-3 броя
Червени чушки – 2-3 броя
Домати – 3-4 броя (средни)
Патладжан – аз го пропускам
Гъби – една-две шепи
Моркови – 1-2 броя
Чесън – 2 скилидки
Сол на вкус, чубрица
Идеята е рататуят да се приготвя от всякакъв вид зеленчуци – аз слагам повече от по-любимите ми, за сметка на онези, които не обичам толкова много или нямам в наличност.

Приготвяне:
Ако слагате патладжан, трябва да го обработите по познатия начин – нарязва се на филийки, посолява се и се слага в тавичка под наклон да се оттече горчивият сок за 20 минути. Нарязва се на кубчета.
Тиквичките също се нарязват на кубчета.
Всички продукти се нарязват – морковите на кръгчета, чушките на кръгчета или ивички.
Запържват се леко в зехтин като се следва последователността първо лука, после морковите, чушките, тиквичките и т. н.
Задушават се за около 10 минути.
Прибавят се чесънът и доматите и се оставя на котлона за още 10-15 минути, като се бърка постоянно и се овкусява.
След което рататуят е готов. АЗ го поднасям върху парче сирене, (ако е домашно е още по-вкусно).

* * *

Вегетариански гювеч

Коментирай