За дома

Да слагаме или не туршии

15.09.2009г. / 10 32ч.
Надежда Маринова
Да слагаме или не туршии

Да слагаме или да не слагаме туршии – това е въпросът, който много домакини си задават в началото на есента. Не знам дали някой е правил проучване, освен в България и Русия дали съществува другаде по света кампания по правенето на домашни туршии?

Мисля, че домашната зимнина постепенно си отива, заедно с нашите баби. Този процес е особено забележим в столицата и в големите градове и сред хората, които нямат вила или село с домашни зеленчуци. Все още обаче по селата туршиите не само са традиционни, но и абсолютно задължителни. Нали трябва да оползотворят чушките, доматите, морковите и зелето и хората да изкарат дългата зима.

Минусите на домашните туршии са свързани с разхода на труд и време, които не всеки може да отдели.

Плюсовете за сметка на това са много повече, както споделят нашите читатели:

По-евтино е, важен източник за храна през зимата
”Основната ни храна през зимата е домашната зимнина. На село без това няма как да преживееш – няма работа, няма заплата. Съществена помощ в семейния бюджет. През есента зеленчуците са доста по-евтини, отколкото през зимата.”

Домашното е по-вкусно
”Обичам да приготвям туршии за зимата. Купешките никога не могат да се сравнят с моите.”

Традиция, навик, така правят всички
”Такава е семейната традиция, туршиите са като „семейна болест”, която се предава от поколение на поколение.”

Домашните туршии са екологично чисти и качествени
”Сами отглеждаме зеленчуците в градината. Торим ги само с оборска тор, нямат химикали. Случвало ми е се е в купени туршии да намирам буболечки и недобре почистени чушки и зеле.”

Туршии за студенти
”Дъщерята е студентка в София – задължително й караме няколко касетки с буркани.”

Пълно мазе – спокойна зима
”Когато мазето е пълно с буркани, съм спокойна, че за зимата има ядене. „

Пълноценно и разнообразно хранене
Сама избирам рецептите, които използвам и комбинацията на продуктите е по мой вкус.

Яденето винаги ти е „под ръка”
Зимата ми е по-трудно да ходя на пазар, а така знам, че в мазето имам всичко.

В 21 век ние сме се превърнали в магазинни хора, чакащи храна наготово.  Дали ще се сети някой да направи сайт за покупка на домашни туршии по интернет? Сигурна съм, че ще има успех.

* * *

Всички рецепти за туршия на едно място

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Kremena ( преди 11 години )
Bednotiqta p1lni mazite na b1lgarskoto semeistvo s takiva vredni hrani kato turshiite,djumerkite,slaninata i svinskata mas.Nezdravoslovni hrani,koito ni d1rjat po-d1lgo vreme siti...p1k i eftini...Koi norkalen narod v Evropa prigotvq i konsumira takiva gadosti?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
В. ( преди 11 години )
Поразтършувах се и това открих за туршиите: http://***.bb-team.org/articles/3168/ Ели, защо трябва да ядем туршии 5 месеца нон стоп, сега по всяко време на годината може да се хапне прясна салата по избор, а защо не и по малко туршийка! Това е въпрос на личен избор, разбиране и вкус! Аз направих няколко буркана с туршия, ако някой е любопитен да я опита да се обади и да идва към Ямбол!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Mihaela ( преди 11 години )
Aз съм за Ямбол!Госпожо Господинова, ако имате път към София, заповядайте! Купувам зеленчуците от пазара и си консервирам по малко от всичко. Пресните зимни зеленчуци не са ми много вкусни, така че разнообразявам с туршийки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Елка ( преди 11 години )
До редакцията.Да ядем 5 месеца в годината туршии или да не ядем ? Това е въпросът.Направете проучване и напишете нещо за вредата от туршиите , за връзката между "вкусната зимнина на българите" и заболяванията на кръвоносната система например.Ще видите , че минусите ще са повече от плюсовете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар