Продукти:
За блата:
175 г масло
300 г брашно
1/2 ч. ч. захар
1/2 ч. лъж. сол
За плънката:
2-3 праскови
1/2 ч. ч. пудра захар
3 жълтъка
1/2 ч. ч. прясно мляко
1 суп. лъж. брашно
Приготвяне:
Студеното масло нарежете на парчета и с пръсти забъркайте с останалите компоненти. Когато се получи рохкава хомогенна смес добавете 1-2 суп. лъж. вода и месете до получаването на тесто.
От останалото тесто разточете и нарежете “листенца” или полукръгчета, които леко застъпващи се наредете по края на тавичката като венец.
Разделете тестото на две – отделете настрана около 1/3 от него. От голямото парче направете основата като разточите кора с дебелина около 0,5 см и постелете с нея намаслената предварително тавичка с диаметър 20-22 см. Нека по края й се образува ръбче от тестото.
Измийте, почистете и нарежете на тънки филийки прасковите. Подредете радиално върху тестото.
Разбийте жълтъците с останалите продукти за плънката. Внимателно залейте върху прасковите.
* * *
Сорбет от къпини и извара
Ароматен пай с праскови
Прасковите – плодът на дълголетието