Продукти:
За пълнеж:
8-9 чушки
1 чаена чаша ориз
250 г кайма
1 глава лук
4-5 супени лъжици семейна лютеница “Олинеза”
олио “Олинеза”
щипка чубрица
сол на вкус
1 домат
За заливка:
3 яйца
2 чаени чаши кисело мляко
1супена лъжица брашно
3 супени лъжици млечна майонеза “Олинеза”
За украса:
трапезна майонеза “Олинеза” и магданоз
Приготвяне:
В по- дълбок съд се запържва леко лука, прибавя се измития ориз и така на бавен огън му се налива по малко вода докато набъбне добре. Тогава се слага и каймата, която се разбърква заедно с ориза и се вари докато сместа стане хомогенна. Накрая се добавят лютеницата, чубрицата и солта. С този пълнеж се напълват чушките без да се тъпчат. Поставят се в тава, налива се малко олио и вода, нарязва се домата и така всичко се пече в умерена фурна. Когато чушките са почти готови, им се добавя заливката и така яденето се пече още 15 минути. Желателно е да бъдат украсени по начина, показан на снимката, защото тогава децата проявяват интерес, а апетитът идва с яденето.
* * *
Рецептата е от конкурса
Кулинарни фантазии
Царски пълнени чушки