Свободно време

Филмът “Източни пиеси” с премиера у нас

13.10.2009г. / 09 11ч.
Аз жената
Филмът “Източни пиеси” с премиера у нас

Българският филм “Източни пиеси”, който през това лято пожъна успехи на редица международни фестивали, е с официална премиера и у нас. Режисьорският дебют на Камен Калев бе представен през май на кинофестивала в Кан, а от Сараево се върна с престижната награда на Международната федерация на киноклубовете на фестивала в Сараево, която му гарантира разпространение в 3000 зали на организацията.

\n

“Източни пиеси” е като филмова притча за двама братя, изгубили връзка помежду си и внезапно са изправени един срещу друг в конфликт с расови противоречия. Георги (Ованес Торосян), отскоро член на нео-нацистка групировка, участва в сблъсък, докато Ицо (Христо Христов) е страничен наблюдател и успява да спаси едно турско семейство.

\n

От Георги се очаква активно участие в по-големи акции и той поставя под съмнение сериозната си ангажираност в групировката, докато Ицо си задава въпроса дали красивото турско момиче Ишил (Саадет Изил Аксой), спасено от него, не би могло да го спаси от тъжния му живот в София. Единственият начин двамата братя да разберат какво всъщност искат от живота си, е да открият отново път към себе си и към другия.

\n

Драмата, която се разиграва във филма, се пренася и отвъд камерите. Главният актьор в лентата – Христо Христов умира дни след края на снимките от свръхдоза. Филмът е като дневник на живота му, тъй като почти всички истории от лентата са действителни. Режисьорът Камен Калев е близък приятел с Христо, който не е професионален актьор. Двамата се познават от деца и вече пораснали, житейската история на Христо, трогва режисьора и прави този филмов дневник.

\n

Премиерата на филма е на 16 октомври 2009 г. в София и цялата страна.

* * *

Диана Дафова пя в хотела на Франк Синатра

Коментирай