Майчинство

Новороденото – седмица първа

13.10.2009г. / 10 25ч.
Аз жената
Новороденото – седмица първа

Появата на бебето е нещо дългоочаквано от всички наоколо и най вече от майката. Но какво да очаква тя от първата му седмица? Готова ли е за нея? Готови ли са околните? Ето най-важните моменти от живота на бебето през първата седмица.

Първата среща с майката
Първата среща между бебето и майката е много вълнуваща и незабравима, несравнима с друго. Обикновено тя е веднага след проплакването на бебето. След това бебето се отнася от медицинския екип за измиване, провеждане на основни тестове и после се връща при майката при нормалните раждания или се отвежда за изчакване в специално бебешко отделение при секцио раждане. При втория случай обикновено майката е в реанимация между 12 и 24 часа, след което се среща с бебето.

За първите часове след раждането прочетете тук.

Кърменето
Силно желателно е бебето да се постави на гърда още при първите срещи с майка си. Твърде вероятно е то в началото да не знае какво точно да прави, както и майката, но с добри указания ще се научат бързо. Поставянията на гърда са важни за по-бързото отделяне на коластра и начало на кърменето.
В първата седмица кърменето е все още основно учене и за двете страни. Ако сте избрали свободен режим само на кърма – поставяйте детето всеки път, когато то поиска. Нормално е това да са 5 до 8 пъти в 24 часа.
Възможно е в началото кърменето да е болезнено. Потърсете най-подходящата поза за вас и вашето бебе. Намерете удобен стол, фотьойл или легло, на което да кърмите.
Подготовка за кърмене
Хранене на кърмачката
Какво трябва да знаем за кърменето
Десет стъпки към успешно кърмене (УНИЦЕФ/СЗО)
Защо да кърмим?

Ваксинации
В първите часове след раждането се извършват някои стандартни ваксинации по Националния имунизационен календар. Това става в болницата. Следващите подобни ваксинации са след месец и се поемат от педиатъра на бебето.

Преди изписването
Обадете се на педиатъра, който сте избрали – той следва да ви посети в дома и да ви даде инструкции за гледането на бебето до 24 часа след изписването ви. Уговорете това посещение.
Изписването е важен момент, пълен едновременно с радост и напрежение. Най-важното е да не хабите излишно нерви.

У дома
Много роднини и приятели ще искат да ви видят и поздравят вас и бебето. Опитайте да намалите броя на посещенията през първия ден и първата седмица – тя ще е достатъчно натоварена и за вас и бебето със свикването с обстановката.

Не се нахвърляйте на храна, въпреки че в болницата сте се лишавала. Съобразете храненето си изцяло с кърменето на бебето и знайте, че много от храните не му влияят добре. Предпочитайте кисело мляко, супи и готвено без много подправки. Внимавайте с плодовете.

Смяна на пелени
Успоредно с кърменето идва и пълненето на пелените и памперсите. Обикновено в първите 2-3 дена това се случва по-често, като цветът на бебешкото аки е тъмен, зеленикав, а постепенно става нормален и е до 5-8 пъти в 24 часа за първия месец. При деца на изкуствено хранене е възможно броят на изхожданията да е по-малък.

Първото къпане
Традиционно голям стрес предизвиква първото къпане и се поема от някой “по-опитен” като например бабата. Но знайте, най-добре е всичко да е във ваши ръце. Това бебе е ваше и не можете да му навредите, а бебешката баня наистина не е толкова голямо предизвикателство, колкото изглежда.
Къпането в началото е веднъж на ден, изберете сутрин или вечер, на течаща вода, поне до падането на пъпчето и няколко дена след това. Подгответе водата предварително, облейте първо по-чистите части – главата леко, после ръцете, завършете с дупето. В началото не е необходимо да използвате козметика, сапун, може да се къпе само с вода. Знайте, че след къпане бебето спи по-добре.

Преобличане
Можете да преобличате бебето два пъти или един път дневно – след къпане. Използвайте бебешки прах за пране, след което гладете дрешките, поне в началото. Не навличайте бебето прекалено, но и не го оставяйте голо – до съвсем скоро то е било във вас на постоянна температура, а след раждането терморегулацията му все още не е добра.

Пъпчето
Пъпчето пада до няколко дена след раждането. Ако ви изпишат от болницата без да е паднало е необходимо ежедневно да го третирате със спирт. Желателно е да не използвате ваничка за къпане докато не падне пъпчето и не заздравее.

В заключение – първата седмица от живота на бебето е основно адаптация – на майката към бебето и на бебето към майката и света. Опитайте да сведете до минимум нервите, бъдете подготвена, знайте за следродилната депресия и не й се поддавайте. Ако имате и най-малки съмнения относно здравето на бебето – винаги звънете на педиатъра.

Слушайте вътрешния си глас, майчиния инстинкт и всичко ще е добре.

* * *

Новороденото – седмица втора
Новороденото – трета и четвърта седмица
Новороденото – пета и шеста седмица
Следродилна депресия – как да я преборим
Изписване на бебето от родилното
Новородено бебе - как да го посрещнем
Подгответе стаята за бебето

Коментирай
Здраве и красота